LGBT i Poljska: Regioni ukidaju rezolucije o zonama oslobođenim od LGBT idelogije posle pretnji EU da neće dobiti novac

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 17:07

LGBT i Poljska: Regioni ukidaju rezolucije o "zonama oslobođenim od LGBT idelogije" posle pretnji EU da neće dobiti novac

Rezolucije su prvi put donete 2019, a lokalne vlasti su kampanje za prava homoseksualaca posmatrale kao napad na tradicionalne, katoličke vrednosti.

Tri poljska regiona ukinuli su ranije usvojene rezolucije na osnovu kojih su proglašene "zonama slobodnim od LGBT ideologije".

Do ovakvih odluka došlo je pošto im je prethodno Evropska komisija zapretila povlačenjem finansijskih sredstava.

Rezolucije su prvi put donete 2019, a lokalne vlasti su kampanje za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava homoseksualaca posmatrale kao "napad na tradicionalne katoličke vrednosti".

Skoro 100 drugih regiona je te godine donelo slične anti-LGBT rezolucije, što je izazvalo bes u Evropskoj uniji, koja ih je optužila za kršenje zakona o zabrani diskriminacije.

Evropska komisija je kasnije pozvala pet velikih regiona da ukinu rezolucije.

Da su rezolucije ostale na snazi, Evropska komisija bi blokirala gotovo 126 miliona evra namenjenih finansiranju lokalnih vlada.

U Malopoljskom okrugu, odbornici su posle rasprave izglasali alternativnu rezoluciju kojom bi se "usprotivili diskriminaciji bilo koga iz ma kog razloga", navodi poljska novinska agencija.

Rezolucijom se takođe pruža podrška "svakoj malopoljskoj porodici, jer je to temelj društvenog sistema".

Bart Staševski, poljski LGBT aktivista, rekao je za BBC da je ukidanje rezolucija pozitivan korak, ali da je potrebno više.

"Političari se igraju sa nama. Mislim, ne žele da povuku celu rezoluciju, samo žele da je zamene drugom", rekao je Staševski.

"Čuli smo mnogo odvratnih stvari tokom rasprave o rezolucijama. Jasno mi je da to nije dovoljno, da moramo još da se borimo."

Prošle godine, Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije, rekla je da su ove "oblasti zone bez čovečnosti" i da im nije mesto u EU.

Evropski parlament je u martu izglasao da se cela EU proglasi LGBT slobodnom zonom.

U julu je komisija takođe najavila postupak protiv Poljske i Mađarske zbog navodnog kršenja prava LGBT zajednica.

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro rekao je da se njegova stranka protivi ukidanju rezolucija i nazvao pritisak EU napadom na Poljsku i lokalne vlade.

Pogledajte video o protestima u Poljskoj zbog zakona o zabrani abortuau

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.