LDP: Bez oklevanja nastaviti put na EU

Izvor: Blic, 03.Jul.2016, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Bez oklevanja nastaviti put na EU

Liberalno demokratska partija saopštila je danas da zahteva da se bez oklevanja nastavi put u Evropsku uniju.

- Sutrašnji Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, koji se održava u Parizu, Srbija dočekuje kao društvo u kome je poverenje građana ideji ujedinjene Evrope i procesu pridruživanja Evropskoj uniji na istorijskom minumumu, najnižem još od 2000. godine - navodi se u saopštenju LDP.

Kako dodaju iz te stranke, nestabilna Evropa, puna strpenji i unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problema, duboko podeljena i uzdrmana odlaskom Velike Britanije, samo je jedan od problema koji prete Srbiji na putu punopravnog članstva u Uniji.

- Naš problem pre svega leži u unutrašnjem nerazumevanju same evropske ideje i večitom kolebanju, što za rezultat ima gubitak poverenja građana u smisao evropske ideje i stalno koketiranje sa povećanjem ruskog uticaja, koji osnažuje ideje neutralnosti i nesvrstanosti, i pored toga što su one neodržive u realnom životu - dodaje se u saopštenju.

Raskrstiti sa politikom prošlosti i od Srbije napraviti modernu državu

Mnoge prilike koje bi ubrzale put Srbije u Evropsku uniju, kako konstatuju u LDP, nažalost su trajno propuštene.

- Kada o tim prilikama govorimo, tu pre svega mislimo na nedovoljnu spremnost ljudi koji poslednjih 10 godina vladaju Srbijom da reformišući prilike u društvu jednom zauvek raskrste za politikom prošlosti i od Srbije naprave modernu državu. Ta neodlučnost i robovanje nacionalizmu stvorilo je šizofrenu situaciju, u kojoj imamo društvo koje bi želelo život i standard kao u zemljama Evropske unije, ali koje isto tako misli da je najveći deo njegovih problema nastao baš u godinama kada se Srbija sporijim ili bržim putem u tu Evropu integrisala - smatraju u LDP.

- Revizija bliže i dalje istorije dovela je do toga da društvo polako klizi u ponovno buđenje nacionalizma i starih podela, što se reflektuje i na stanje u čitavom regionu, za koji mi imamo posebnu odgovornost. Takva neprirodna situacija stvarala je vlade koje su u svom delovanju više gledale interese Rusije i širile njen geopolitički značaj nego što su gledale interese Srbije i njenu perspektivu - dodaje se u saopštenju.

Naša obaveza je, smatraju u LDP, da stalnim ukazivanjem na ove probleme utičemo da se takva praksa prekine i da evropska budućnost dobije nepodeljenu podršku svih delova društva i države.

- Liberalno demokratska partija zbog toga zahteva da se bez oklevanja nastavi put u Evropsku uniju, u čemu ne vidimo sopstveni hir, već put u zajednicu država sa kojima Srbija treba da se integriše pre svega u svom interesu. Priču o poglavljima, evropskim birokratama i komesarima bez lica i imena što pre treba da zameni prava reforma društva koja nije posledica nužde zbog nekih pritisaka iz Evrope, već je pre svega naša potreba od koje zavisi naš opstanak kao društva i države - ističe se u saopštenju.

Kako dodaju iz LDP, međusobne razlike koje postoje u našem unutrašnjem političkom životu moraju biti zanemerane kada pričamo o ovom primaranom spoljnopolitičkom interesu Srbije.

- Osim LDP i povremenih pokušaja Vlade Srbije da našem evropskom putu daju neki smisao, koji se u slučaju Vlade Srbije brzo izgubi zbog unutrašnjih političkih obračuna, kod ostalih političkih činilaca primećujemo upadljivu pasivnost kada se govori i radi u cilju evropskih intergracija. Demokratska stranka ima dužnost da kada njen predsednik u unutarstranačkoj kampanji progovori o ulasku Srbije u NATO, isto tako jasno kaže istinu o Kosovu, koje je sedamnaest godina nezavisno od Srbije, ili da u susret obeležavanju genocida u Srebrenici ovaj zločin okarakteriše imenom kojim ga danas prepoznaje evropsko i svetsko zakonodavstvo - smatraju u LDP.

Pokret "Dosta je bilo" mora da se opredeli

Kako dodaju, "tim potezom bi mnogo više pomogli Srbiji nego dnevno-politčkim prepucavanjem bez ikakvog smisla".

- Građanski pokret Saše Radulovića isto tako mora što pre da se opredeli po brojnim političkim pitanjima, kako ne bi dovodio građane u zabludu, bežeći od politike zarad priče o tehnokratskoj formi i političkom sistemu zemlje, lišene, po njihovom mišljenju, bilo kakvog spoljnopolitičkog cilja - dodaju još iz LDP.

Kako kažu, ovo naglašavaju zbog toga što ideja ujedinjene Evrope ima u sebi koren velikog kompromisa koji je nastao među najvećim narodima našeg kontinenta. Takav kompromis, kažu liberali, danas je potreban Srbiji.

- Moderno društvo, sloboda medija oslobođena svih vrsta cenzure i autocenzure, suočavanje sa posledicama bliže istorije, ekonomske reforme koje će za rezultat imati izlazak države iz svih poslova u kojima ne treba da bude prisutna, liberalizacija tržišta, što za posledicu ima nesmetan protok kapitala, robe i ljudi, jasna vojnobezbednosna opredeljenost - to su upravo ideje Evrope u kojoj Srbija danas mora tražiti svoju budućnost - dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.