Kvinta osudila slanje ROSU

Izvor: B92, 30.Jul.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvinta osudila slanje ROSU

Priština, Beograd -- Zemlje Kvinte osudile su akciju vlade u Prištini zbog slanja specijalnih jedinica ROSU da preuzmu administrativne prelaze na severu Kosova i Metohije.

"Blic" prenosi da su ambasadori pet sila upozorile prištinske vlasti da moraju raditi u punoj koordinaciji sa EU, Euleksom i Kforom na pronalaženju mirnog rešenja.

List saznaje da su ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Italije poručili vlastima u Prištini da su "iznenađeni i duboko uznemireni akcijom Vlade od 25. jula".

Kvinta konstatuje da je "to podiglo tenzije" i poručuje da cela Vlada Kosova mora da se uključi u smirivanje situacije.

U depeši se Vladi Kosova i njenom premijeru Hašimu Tačiju poručuje da moraju da smire situaciju. "Veoma je važno da cela Vlada deluje na smirivanju situacije na severu Kosova”, navodi se u depeši.

Vlada u Prištini se upozorava i da mora da radi u punoj koordinaciji sa Evropskom unijom, Euleksom i Kforom "sa ciljem da se pokuša pronalaženje mirnog rešenja”. U pismu, koje sadrži tri tačke, kao poslednja se navodi da imperativ za Kosovo treba da bude nastavak dijaloga.

"Na kraju, važno je da Kosovo bude spremno da nastavi svoje angažovanje u dijalogu posredstvom EU i to što je pre moguće”, zaključuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Tači je sinoć, kako su preneli prištinski mediji, razgovarao sa ambasadorima Kvinte u Prištini. Ni ambasadori zemalja petorke, ni Tači nisu posle sastanka davali izjave novinarima, javila je RTV Kosova.

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak razgovarao je sa Tačijem o trenutnoj situaciji na severu Kosova i Metohije.

Očekuje se da će pre podne biti održana konferencija za novinare na kojoj će njih dvojica dati izjave.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.