Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga, pa dobio kritike od opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 13:53

Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga, pa dobio kritike od opozicije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas na sednici parlamenta detalje o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine za koji je Kurti tokom ove sedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Kurti je rekao da francusko-nemački predlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Priština smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Kurti je naveo da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << paragrafi u predlogu koji se odnose na de fakto priznanje, objavio je Reporteri.

"Ovaj sporazum, koji ima cele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban", istakao je Kurti.

On je rekao da nije bilo moguće da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu konačan dogovor, jer će za to biti potrebna duga diskusija.

Nisu nam doneli predlog uzmi ili ostavi, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, danas postoji međusobno nepriznavanje, a Prištini je, kako je rekao, "potrebno međusobno priznanje".

Kurti je ocenio da Priština do danas nije imala predlog u kojem postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrednostima, kao što je plan EU.

Kurti je govorio i o poslednjem poglavlju koje govori o primeni prethodnih sporazuma i rekao da se u Beogradu vodi, kako je naveo, "politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je ZSO preduslov i centar".

Kurti je ironično komentarisao neke navode opozicije rekavši da, koliko god mu poručuju da ne prihvata konačni sporazum bez međusobnog priznavanja, te reči treba da kažu i predstavniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, prenela je Koha.

"Zašto Srbija ne omogući jednonacionalno udruživanje za svoje manjine?"

Kurti je objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju opština u Srbiji, čiji gradonačelnici nisu Srbi, upitavši zašto im Srbija ne omogući jednonacionalno udruživanje, kada tako nešto traži na KiM.

Prema njegovom mišljenju, jednonacionalna udruženja u Srbiji mogli bi da formiraju Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari.

"U Srbiji zvanično postoji 21 manjina: Hrvati, Bunjevci, Bugari, Bosanci, Albanci, Mađari, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci, Jevreji, Aškalije, Vlasi, Grci, Egipćani, Nemci, Slovenci, Česi, Makedonci, Crnogorci. Jedanaest opština u Srbiji vode gradonačelnici nesrpske nacionalnosti. Mađari, Bosanci, Albanci i Bugari bi mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština. Zašto im Srbija to ne omogući, kada tako nešto traži na Kosovu?", pita prištinski premijer u svojoj objavi.

Opozicija u skupštini u Prištini kritikovala Kurtija zbog dijaloga i ZSO

Dijalog Beograda i Prištine i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) bili su tema duge i žestoke debate u skupštini tzv Kosova između premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i poslanika iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Demokratske partije Kosova (DPK)

Iako današnja sednica nije sazvana zbog rasprave o dijalogu Beograda i Prištine i ZSO o tome se ipak najviše raspravljalo, prenosi Koha.

Poslanici DSK i DPK optužili su Kurtija za netransparentnost u dijalogu i zamerili mu zbog stavova koje je izrazio u vezi sa francusko-nemačkim predlogom, zbog čega su najavili da će sazvati vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o tome.

Takođe, izneli su stav da tzv. Kosovo ne treba da pristane ni na kakav sporazum, koji nije zasnovan na međusobnom priznanju.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, izneo je drugačiji stav od poslanika DSK i DPK i francusko-nemački plan ocenio kao prihvatljiv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"POSTOJE PARAGRAFI KOJI SE ODNOSE NA DE FAKTO PRIZNANJE" Kurti izneo DETALJE francusko-nemačkog predloga: Rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, nisu nam doneli predlog UZMI ILI OSTAVI

Izvor: Blic, 09.Feb.2023

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas na sednici parlamenta detalje o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, za koji je Kurti tokom ove sedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.