Kurc se zalaže za trupe EU za reakciju na krize

Izvor: RTS, 06.Mar.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc se zalaže za "trupe EU za reakciju na krize"

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc smatra da bi EU trebalo da uvede "trupe za reakcije na krize", koje bi trebalo da zamene do sada neaktivne borbene trupe Unije.
Kurc je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", objasnio da bi te vojne snage trebalo da se upotrebe u trećim državama u slučaju elementarnih nepogoda i za zaštitu spoljne granice EU, kao i da deluju u pravcu očuvanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabilnosti, mira i odbrane od terorizma.

Ukazao je da borbene snage EU nisu funkcionisale i da bi Austrija, ako se uspostave "trupe za reakciju na krize", učestvovala sa ljudstvom i novcem.
Prema njegovim rečima, takve trupe bi bile jasno opredeljenje za veću saradnju u spoljnoj i bezbednosnoj politici.
Kurc se izjasnio i za jačanje Fronteksa, za više osoblja i opreme posebno za nadzor Mediteranske rute.
"Osnova za bezbednu Evropu je zaštita spoljnih granica EU, što u ovom trenutku nije osigurano", objasnio je Kurc.
Naveo je da ilegalni migranti treba da budu zaustavljeni na spoljnim granicama EU, kao i duž zapadnobalkanske rute, da budu zbrinuti i potom vraćeni ili u zemlje porekla, zemlju tranzita, ili u neki izbeglički smeštaj van EU, gde bi postojala zaštita, ali ne i od njih očekivani bolji život centralne Evrope.
Podvukao je da ti izbeglički centri treba da budu izvan EU, a da to gde će biti nije odlučujuće pitanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurc za "brze trupe EU za reakciju na krize"

Izvor: Blic, 06.Mar.2017

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc smatra da bi EU trebalo da uvede "trupe za reakcije na krize“, koje bi trebalo da zamene do sada neaktivne borbene trupe Unije...Kurc je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", objasnio da bi te vojne snage trebalo da se upotrebe u trećim državama u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.