Kurc: Ne smemo izgubiti zapadni Balkan

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2018, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Ne smemo izgubiti zapadni Balkan

Kurc je, na Evropskom forumu Alpbah, rekao da treba imati u vidu da zapadni Balkan nema samo evropsku perspektivu.

"Istina je da postoji perspektiva pristupanja EU, ili za snažniji uticaj Rusije, Turske i iz drugih delova sveta. Izgubiti taj region, koji je tako blizu nas, bilo bi loše po zapadni Balkan, ali i nas u EU", upozorio je Kurc, koji trenutno predsedava Savetu Evropske Unije.


U debati o budućnosti EU, na pitanje studenta poreklom iz Bosne i Hercegovine o stavu o promeni granica na zapadnom Balkanu, što se u poslednje vreme spominje, uz tvrdnju da BiH preti rat u tom slučaju, Kurc je rekao da je u BiH situacija izazovnija.


"Međutim, imam nadu da što se više država regiona približava EU, to će one zemlje u kojima je politička situacija teža biti podstaknute da napreduju", naveo je austrijski kancelar.


Negirao je da je u svom izlaganju govorio o Zapadnom Balkanu kao kriznom žarištu, već je rekao da se zalaže da region uđe u EU.


"Ne govorim o Zapadnom Balkanu kao o kriznom žarištu, već kao regionu koji treba da bude deo EU, a krizna žarišta ne mogu pristupiti", objasnio je Kurc.


Rekao je da je sa rukovodstvom u BiH pre par nedelja razgovarao, sa predsednikom privremenih institucija na Kosovu u petak i da veruje da su oni "svesni da u EU, Austrija najsnažnije podržava region".


"Mi se osećamo istorijski povezani sa ovim zemljama, tamo smo veoma ekonomski aktivni, postoji i snažna ljudska povezanost. Mi smo najveći podržavaoci regiona u EU", podvukao je austrijski kancelar.

Tanjug

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kurc: Ako ne uzmemo Balkan, uzeće ga drugi

Izvor: Mondo, 28.Avg.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc založio se za pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, upozorivši da bi se, u suprotnom, region mogao naći pod uticajem drugih...Foto: MONDO, Mario Milojević.."Istina je da postoji perspektiva pristupanja EU, ili za snažniji uticaj Rusije, Turske i iz drugih delova...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.