Kurc: Evropskoj uniji potreban zapadni Balkan

Izvor: RTS, 04.Dec.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Evropskoj uniji potreban zapadni Balkan

Evropskoj uniji je potreban zapadni Balkan za prevazilaženje izazova budućnosti, ocenio je u Beču ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.
Sebastijan Kurc je, na otvaranju konferencije eksperata o EU i zapadnom Balkanu, naglasio da zapadni Balkan mora biti u fokusu buduće globalne strategije Unije.
U svom obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << on je podvukao značaj zapadnog Balkana za Austriju i EU.
"Samo ako EU bude spoznata od strane neposrednog susedstva kao odgovoran partner može biti uspešna i globalno. Mnogi naši izazovi, kao što je aktuelna izbeglička kriza, direktno su povezane sa zapadnim Balkanom", ukazao je Kurc.
Istakao je da je verodostojna evropska perspektiva za zapadni Balkan, kao podstrek za reforme, danas važnija nego ikada za stabilnost regiona i Unije.
Kurc je naglasio da EU mora dati odgovor na tri pitanja - kako učiniti dinamičnijim proces proširenja, kako širu javnost uveriti u značaj tog procesa, kao i kako podržati zemlje zapadnog Balkana u zajedničkom savladavanju izbegličke krize.
Odgovor na ova i druga pitanja, prema njegovim rečima, treba da bude osnova austrijskog doprinosa novoj globalnoj strateiji EU, koju treba da razmatraju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i Savet EU juna iduće godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurc: Evropskoj uniji je potreban Zapadni Balkan zbog izazova budućnosti

Izvor: Blic, 04.Dec.2015

Evropskoj uniji (EU) je potreban Zapadni Balkan za prevazilaženje izazova budućnosti, ocenio je danas u Beču ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc...On je, na otvaranju konferencije eksperata o EU i Zapadnom Balkanu, naglasio da taj region mora biti u fokusu buduće globalne strategije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.