Kupera u Prištini gađali paradajzom

Izvor: B92, 21.Jun.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupera u Prištini gađali paradajzom

Priština -- Pristalice pokreta Samoopredeljenje gađali su danas u Prištini paradajzom posrednika EU Roberta Kupera, koji danas boravi u poseti Kosovu.

Kupera su gađali kad je izlazio iz zgrade Vlade Kosova nakon sastanka sa premijerom Hašimom Tačijem i šefom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Dok je sastanak u zgradi kosovske vlade trajao, ispred nje se okupilo nekoliko desetina aktivista pokreta Samoopredeljenje, koji su blokirali glavni ulaz.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Oni su nosili parole "Stop dijalogu", "Ne pregovorima, samoopredeljenje", "Srbija finansira paralelne strukture" i "Srbija se nije izvinila za ratne zločine".

Među aktivistima je bio i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti. Skup je pratio veliki broj kosovskih policajaca.

Podsetimo, Kuper je juče u Beogradu razgovarao sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem i sa šefom beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borislavom Stefanovićem.

Žbogar zaprepašćen incidentom

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da je zaprepašćen i razočaran zbog gađanja paradajzom i povika na službenu delegaciju EU. Zbog ovog incidenta saopštio je da "Samoopredeljenje" može da ne podržava dijalog, ali da ovakvo ponašanje nikada nije uspešna alternativa.

"Očekujem da će se 'Samoopredeljenje' distancirati od ovakvog ponašanja, koje Briselu šalje poruke sukoba. EU ostaje posvećena tome da posreduje u nastavku dijaloga između Kosova i Srbije i da radi sa svim političkim partijama i akterima kako bi se podržao put Kosova ka Evropskoj uniji", rekao je Žbogar.

U saopštenju povodom incidenta, specijalni predstavnik EU podseća da je cilj službene delegacije EU prilikom posete Kosovu bio da se pomogne da se olakšaju odnosi između Prištine i Beograda.

Tači: Ponašanje Samoopredeljenja šteti imidžu Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači osudio je akciju pripadnika pokreta Samoopredeljenje. Iz kabineta kosovskog premijera se kaže da ovaj čin Samoopredeljenja šteti imidžu Kosova.

"Predstavljanje političkih ambicija treba da bude izraženo institucionalno i na demokratski način u parlamentu a ne putem nasilja koje je došlo do izražaja protiv visokih zvaničnika Evropske unije. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i kao takvo ga kosovska vlada osuđuje", piše u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da su Tači i Kuper razgovarali o ostvarivanju sporazuma u tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda.

Kuper je rekao da sporazume koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine treba što pre sprovestii, kako bi se išlo napred u procesu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samoopredeljenje protestuje zbog posete Kupera

Izvor: Akter, 21.Jun.2012

Simpatizeri pokreta „Samoopredeljenje“, protestvovali su ispred Vlade Kosova, zbog dolaska Roberta Kupera, posrednika EU u pregovorima između Srbije i Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.