Kuper odložio pregovore sa Prištinom

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper odložio pregovore sa Prištinom

Razgovori Beograda i Prištine, čiji je nastavak bio najavljen za sutra i prekosutra, odloženi su za septembar na zahtev posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera. Prema rečima Borka Stefanovića, razgovori su odloženi zato što je tim iz Prištine zahtevao da se tokom susreta i razgovora istaknu elementi kosovske državnosti, što Beograd nije mogao da prihvati.

"Suočili smo se sa situacijom da je Priština istakla neke zahteve koji su za nas bili neprihvatljivi i samim tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nismo mogli da se usaglasimo oko toga i procenjeno je da nam treba više vremena da se dogovorimo do septembra", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je EU procenila da dve strane u ovom trenutku ne mogu da nađu kompromis za pitanja o kojima se razgovara i da je bolje da se sačeka septembar i da se onda dođe do kompromisa.

Sutrašnja runda pregovora trebalo je da bude šesta po redu, a bilo je najavljeno da će se razgovarati o univerzitetskim diplomama, katastru, Telekomu, struji i carinskom pečatu.

Stefanović je rekao da očekuje da u septembru Beograd i Priština postignu "mnogo pozitivniji rezultat", odnosno da reše mnogo više problema.

"Mislim da će u septembru biti mnogo pozitivniji rezultat i mnogo veći paket rešenih tema, ne postoje nikakvi rokovi da se neke stvari reše svaki mesec", naveo je on.

Robert Kuper je izrazio žaljenje zbog odlaganja sutrašnje runde pregovora.

Kuper je, međutim, rekao da su dve strane sasvim blizu dogovora o nizu pitanja i da je bitno održati sastanak samo ako se dogovor i postiže.

"Jasno je", podvukao je Kuper, "da se to sutra ne bi moglo dogoditi, tako da smo odlučili da je bolje da se ne održi sastanak, već da ponovo krenemo u septembru, kada se nadam da će biti bolji izgledi za brži dogovor o dosta pitanja".

"Obema stranama je potrebno da još malo razmisle, ali ćemo se opet sastati u septembru i razmotriti pitanja o kojima smo sada blizu nagodbe. Nadam se da ćemo tada biti još bliže i da ćemo ostvariti brz napredak, jer nam je to neophodno", zaključio je Kuper u izjavi emitovanoj preko TV-servisa EU.

Edita Tahiri, šefica kosovske ekipe za poregovore sa Srbijom, izjavila je da je Beograd odgovoran za odlaganje šeste runde razgovora, piše u saopštenju Preš-službe Vlade

Kosova.

"Šesta runda dijaloga je anulirana krivicom srpske strane koja se nije pokazala spremnom da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini, odnosno da prizna pečate kosovske carine, koje sada priznaje i Evropska unija", izjavila je Tahiri koja je već bila otputovala za Brisel.

"Srbija ovim stavom nastavlja da gazi princip slobodnog kretanja roba, kao jedan od fundamentalnih principa Evropske unije. Podsećam Srbiju da se proevropska orijentacija ne postiže retorikom, već evropskom politikom i rešenjima", ocenila je Tahiri.

U saopštenju se navodi da je Tahiri danas u Briselu razgovarala sa posrednikom EU Robertom Kuperom i da mu je potvrdila opredeljenje Vlade Kosova za nalaženje "evropskih rešenja" za pitanja energije, telekomunikacija, slobodne trgovine i katastra, koja su bila na dnevnom redu šeste runde pregovora.

U prethodnoj, petoj rundi dijaloga, održanoj početkom jula, timovi Beograda i Prištine uspeli su da dođu do prvih rezultata i da se dogovore o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga.

Dijalog Beograda i Prištine počeo je 8. marta i vodi se uz posredovanje EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.