Kuper: Nema fusnote na pločici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper: Nema fusnote na pločici

BEOGRAD -

Posrednik Evropske unije u dijalogu Robert Kuper izjavio je da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na pločici ispred predstavnika Kosova mora da bude ispisana fusnota.

Komentarišući sporazum o regionalnom predstavljanju kojim je predviđeno da tekst fusnote ide uz zvezdicu i upitan da li to važi i za pločicu, Kuper je odgovorio odrično i dodao da "na pločici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znači može da stoji negde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugde".

"Ovo je smešna stvar za raspravu. Poenta fusnote je da stavi do znanja da nema prejudiciranja statusa i to važi gde god da je fusnota. To govori da kada se sedi za stolom sa nekim ispred koga je naziv Kosovo, to nije akt priznavanja", kazao je Kuper za "Novosti".

Upitan gde je nastao problem sa fusnotom, Kuper je kazao da je "srpska strana je nekoliko puta potezala pitanje oko pojavljivanja fusnote na tablama sa imenom" a da "kosovska strana nikad nije rekla ni da je to u redu, niti da je u potpunosti neprihvatljivo".

"Teško je reći da je oko toga bilo sporazuma. Pitanje je bilo potegnuto, a odgovor je bilo - ćutanje. Kada smo bilateralno u Prištini otvorili ovo pitanje, tražeći njihov stav, rekli su nam da je za njih ekstremno teško da prihvate zvezdicu i da im je neprihvatljivo da na pločici stoji fusnota", naveo je on.

Na konstataciju da je ključ nesporazuma, po njegovom mišljenju, to što u sporazumu nema reči "pločica" kada se govori o fusnoti, Kuper je kazao "tako izgleda. Priština nije pristala na to da na pločici stoji ceo tekst".

On je, na pitanje da i to znači da sporazum oko regionalnog predstavljanja Kosova, zapravo, nije postignut, odgovorio: "Mislim da imamo sporazum u kome ne piše da fusnota mora da se pojavi na tabli. Ni Kosovo nije zadovoljno, ali pre nekoliko dana nisu napustili sastanak u Beogradu, iako je fusnota bila na tabli".

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Kuper je rekao da je teško reći kako će on izgledati "dok se ne formira srpska vlada i dok ne čujemo sve političke aktere u Beogradu".

"Kako predsednik Tomislav Nikolić tumači Ustav, pregovore će nastaviti Vlada, a ne on. Nikolić je rekao da će kao predsednik imati odgovornost da prati pregovore, ali da će prvenstvenu odgovornost imati premijer", kazao je Kuper.

Upitan da li "normalizacija odnosa" Beograda i Prištine, koja se ističe kao uslov za nastavak evrointegracija Srbije, znači otvaranje međusobnih kancelarija, Kuper je odgovorio: "Ne bih na taj način odgovorio na ovo pitanje, jer ne postoji papir koji o tome govori. To nije potpuno nova ideja, ali u dijalogu do sada o tome nije bilo reči, kao što se nije raspravljalo ni o paralelnim strukturama".

Na pitanje dali postoje novi uslovi za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU, posrednik u dijalogu Beograda i Prištine je rekao "ne zna šta se smatra starim uslovima".

"Mišljenje Komisije EU govori o telekomunikacijama, struji, saradnji sa Euleksom i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dijalog podigne na politički nivo, posrednik u tom slučaju ne bi bio on već verovatno šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kuper: Bez fusnote na pločici

Izvor: Mondo, 22.Jun.2012

Posrednik Evropske unije u dijalogu Robert Kuper izjavio je da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na pločici ispred predstavnika Kosova mora da bude ispisana fusnota.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.