Kukan očekuje otvaranje poglavlja ove godine

Izvor: Akter, 19.Mar.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan očekuje otvaranje poglavlja ove godine

Šef delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je da očekuje da će ove godine Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU

"Jasno je postojanje političke volje i cenimo napore koja Vlada Srbije preduzima u reformskim procesima i procesima evropskih integracija", rekao je Kukan na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << EU i Srbije, u Narodnoj skupštini.

On je podsetio da je Evropski parlament pozvao na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i istakao da su najbitnija poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosudja i ljudskih prava.

"Važno je da Srbija nastavi reforme. To je bitno za njen prosperitet, demokratizaciju i za to da gradjani žive slobodnije", istakao je šef delegacije EP i pozvao zvaničnike Srbije da budu hrabri u nastavku sprovidjenja reformi.

Kukan je ukazao da je "postojala zabrinutost" o slobodi medija i istakao da o tome treba raspravljati u Skupštini Srbije. On je istakao da je Srbija je donela niz veoma bitnih zakona, medju kojima upravo o medijimaa i privatizaciji.

Kukan je ocenio da je Srbija veoma bitan faktor u regionalnoj saradnji i pozdravio napore za normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom, naglasivši da je od "najveće važnosti" da obe strane poštuju već dogovoreni sporazum.

Ministarka zadužena za evropske integracija, Jadranka Joksimović izrazila je uverenje da je Srbija spremna da do kraja ove godine budu otvorena pregovaračka poglavlja, i rekla da se vredno radi na tome i donose akcioni planovi za sve oblasti.

Po njenim rečima, uskoro bi trebalo da bude završen analitički pregled (skrining) svih pregovaračkih poglavlja i oblasti, a istakla je da je u dosadašnjem procesu administracija Srbije dobila pohvale evropskih institucija.

Joksimović je istakla da je Srbija veoma ozbiljno prihvatila sve sugestije koje su izrečene u nedavno usvojenoj rezoluciji EP.

Ona je rekla da Srbija ne beži ni od poglavlja 35, o normalizaciji odnosa s Kosovom, i da očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ministarka je istakla da Srbija predano radi i na približavanju pravnim tekovinama EU, suzbijanju korpucije i reformi uprave, i da u tome ima veliku podršku gradjana.

Kako je navela, 73 odsto gradjana podržava reforme koje sprovodi Vlada, i samim tim na neki način pruža podršku evropskim integracijama.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.