Kriza ne utiče na evropske integracije Srbije

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza ne utiče na evropske integracije Srbije

U pregovorima o paralelnim institucijama severnog Kosova neophodna je velika mudrost i konstruktivnost svih strana

I Srbija i Austrija suočene su sa neophodnošću da rešavaju specifične probleme – pitanja nacionalnih manjina i autonomija – tako da nam je neophodna uzajamna podrška, smatra predsednik Austrije Hajnc Fišer, koji danas dolazi u posetu Beogradu. U razgovoru za „Politiku” austrijski šef države, koji je jedan od evropskih političara koji bez rezerve i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oscilacija podržavaju učlanjenje Srbije u EU, ističe da su odnosi Austrije i Srbije bliski i da možemo da učimo jedni od drugih, ali da „svaka zemlja ima svoje specifične probleme, a na nama je da se uzajamno podržimo”.

Ako je zvanični motiv Vaše posete doprinos evropskim integracijama Srbije, kakvu poruku donosite u Beograd?

Došao sam da nastavim dugogodišnji dijalog sa predsednikom Tadićem, koga vrlo cenim, da čestitam na statusu kandidata (za pristupanje EU). Austrija je podržala dodelu statusa. Austrijski političari i diplomate su u odlučujućoj fazi, zajedno sa italijanskim i francuskim ministrima spoljnih poslova, napisali pismo resornim kolegama, podržavajući projekat srpske kandidature. Kažem, dosadašnji, zajednički napori doneli su uspeh, ali sledeća faza pregovora zahteva nove napore i dobru saradnju.

Šta po Vašem mišljenju odlučujuće doprinosi ubrzanju, a šta usporavanju tempa približavanja Srbije EU?

Pregovori (o pristupanju) raščlanjuju se na poglavlja, u svakom pojedinačno mora biti postignut konsenzus. Konstruktivnost u pregovorima doprinosi bržem ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Koliko je evropska kriza kočničar tih integracija?

Nema direktnog uticaja ekonomske krize na srpske integracije u EU. Ni hrvatski pregovori o pristupanju nisu bili usporeni krizom. Moramo (u EU), međutim, obratiti pažnju da usredsređivanje na prevazilaženje ekonomske krize ne utiče na ostvarenje evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 23. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Miloš Kazimirović

objavljeno:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.