Kritika reforme pravosuđa

Izvor: RTS, 13.Apr.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritika reforme pravosuđa

Sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji nije u saglasnosti sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, rekla je u Beogradu Simon Gaborio, jedan od osnivača Udruženja evropskih sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu.

Uprkos brojnim preporukama Evropske unije (EU), Saveta Evrope (SE) i Venecijanske komisije, sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji ni u kom slučaju nije u saglasnosti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, rekla je u Beogradu nekadašnja predsednica Apelacionog suda u Parizu Simon Gaborio.

"Srpski narod, koji ima svoje mesto u zajednici zemalja koje čine SE, zaslužuje bolje od ovakve reforme, ili takozvane reforme, koja sigurno nije ono što je htela EU", rekla je Gaborio, koja je jedan od osnivača Udruženja evropskih sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL), prenosi Fonet.

Gaborio je na konferenciji za novinare naglasila da su eksperti MEDEL-a u Srbiji u misiji ispitivanja stanja u pravosuđu Srbije i da su tokom boravka u Srbiji razgovarali sa predsednicom Skupštine Srbije, predstavnicima Visokog saveta sudstva, poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, članovima Delegacije EU u Srbiji i nevladinim organizacijama.

"Ministarka pravde, međutim, nije htela da se sretne sa nama. Možda nije imala vremena, a možda nešto i krije", napomenula je Gaborio, prenosi Fonet.

Prema njenim rečima, reforma pravosuđa u Srbiji u potpunosti mora ponovo da se sprovede i to na način da se prevaziđe kriza u pravosuđu, koja je počela aferom oko reizbora sudija.

Građani Srbije, kako je rekla, ne mogu da imaju poverenja u pravosuđe koje ne poštuje osnovna prava svojih sudija i tužilaca.

Gaborio je naglasila da će intitucije EU biti obaveštene o mišljenju MEDEL, a sa srpske strane "izgleda da postoji zainteresovanost" za taj izveštaj.

"Mi smo razgovarali sa predsednicom Skupštine, koja je sad šef Vaše države, rekli smo isto ovo što smo naveli u izveštaju, jer nemamo šta da krijemo, i ona je pokazala interesovanje za naš stav", rekla je Gaborio.

Delegacija MEDEL-a, koju osim Simon Gaborio čini i nemački sudija Hans Ernst Bočer, došla je u Srbiju u organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca Srbije.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.