Kris Del, uterivač političkih dugova na Kosovu

Izvor: RTS, 31.Jan.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kris Del, uterivač političkih dugova na Kosovu

Auto-put na Kosovu koji je gradila američka kompanija "Behtel" jeste skup i neisplativ projekat koji je realizovan uz pritisak tadašnjeg ambasadora SAD na Kosovu Kristofera Dela, piše "Forin polisi". Del je imao bliske veze sa kosovskim korumpiranim zvaničnicima i pokušavao je da ih zaštiti od odgovornosti. EU i MMF su bili iznenađeni razvojem situacije.
Forin polisi počinje priču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << satiričnim prikazom Kristofera Dela u jednom stripu, gde je prikazan kako uzima novac od američke korporacije "Behtel", kako bi joj pomogao da ugovori posao izgradnje auto-puta na Kosovu.

Taj posao je vredan milion dolara, a mnogi ga vide kao veoma nepovoljan za poreske obveznike na Kosovu.
Ugovor je sklopljen. Auto-put od 77 kilometara i četiri trake, završen je u novembru 2013. godine. Vredeo je oko 1,3 milijarde dolara, sudeći po prištinskim zvaničnicima. Reč je o najskupljem javnom projektu na Kosovu u modernoj istoriji koji je najavljivan kao jedan od najkvalitetnijih puteva na Balkanu.
Međutim, danas je put praktično prazan, i koristi samo trećinu kapaciteta, ocenjuju stručnjaci.
Kao razlog navode što put prolazi kroz jedan od najsiromašnijih regiona u Jugoistočnoj Evropi. Tokom 2013. godine, samo jedan od sedam građana Kosova je posedovao automobil, što je najniža stopa u Evropi.
Zbog toga, Forin polisi postavlja pitanje: Ko je trebalo da koristi auto-put? Odgovor je još uvek nejasan.
"Behtel", jedna od najvećih građevinskih kompanija u SAD i svetu, gradila je skupe puteve na Kosovu, u Hrvatskoj, Rumuniji i Albaniji. Istraživački novinari sa Univerziteta Kalifornija i Berkli utvrdili su da ti projekti nisu bili korisni i isplativi za te zemlje i da su međunarodne istitucije uviđale probleme i pre početka njihove realizacije.
Tako su se pojavile kritike da su projekti balkanskih puteva koje je gradio "Behtel" bili potpomognuti politikom.
Del, koji je postao ambasador u julu 2009. godine, iskoristio je svoju moć, piše Forin polisi. Stekao je reputaciju da je oštar i da se ne ustručava od mešanja u kosovsku politiku. Nekoliko diplomata u Prištini opisalo ga je kao agresivnu ličnost.
Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava takođe su izražavale brigu. Reporteri bez granica, na primer, javno su kritikovali Dela 2011. godine pošto je optužio lokalne medije kada su objavili tekstualne poruke koje je razmenjivao sa Bedžetom Pacolijem. U tim porukama, Del mu je nudio konsultantske usluge. Reporteri bez granica su to ocenili kao neprihvatljivo mešanje u rad kosovskih medija.
"Kontakti između budućeg predsednika Kosova i ambasadora veoma moćne zemlje tokom važnih izbora i velikih političkih tenzija očigledno su pitanje od javnog značaja", navedeno je u saopštenju.

Urednik u listu Koha ditore Agron Bajrani rekao je u intervjuu da je Del očigledno ciljao na taj list i da je bio u nekoj vrsti rata s tim listom.
Mnogi su sumnjali da je Del imao veliki uticaj na vladine odluke. Mnogi stanovnici Kosova, zapravo su smatrali da je otišao predaleko u isticanju samog sebe tokom svog mandata.
Jednom prilikom, Del se pojavio na televiziji sa partijskim liderima koji su objavili novog, relativno nepoznatog zamenika direktora kosovske policije.
Uprkos neisplativom poslu kosovskog auto-puta, "Behtel" je dobio još jedan posao na Kosovu prošle godine. Reč je o auto-putu od Prištine do Makedonske granice.
Taj ugovor je postao tema u izbornoj kampanji u junu, a obe glavne opozicione partije su obećale da će ga obustaviti. Tačijeva vlada je potpisala ugovor 1. jula, dok je još uvek bilo nejasno da li će partije koje su je sačinjavale ostati na vlasti. (Ugovor je bio javno dostupan u Kancelariji za medije nadležnog ministarstva. Mogao se pogledati samo uz nadzor službenika ministarstva i to na tri sata).
U aprilu 2010. godine, Euleks je istraživao kancelarije i porodičnu kuću kosovskog ministra saobraćaja Fatmira Limaja. Sudeći prema Euleksovom saopštenju za medije, pretres šest lokacija bio je deo istrage koja obuhvata nekoliko tendera za gradnju puteva na Kosovu. Nije precizirano na koje se tačno slučajeve to odnosi, ali jedan od njih bi mogao biti i posao sa "Behtelom".
Del je na udaru kritika zbog bliskih veza za kosovskim korumpiranim zvaničnicima, uključujući i Limaja. Zbog toga je Del predložio da se Limaj postavi na neki diplomatski položaj u SAD, najverovatnije kao generalni konzul Kosova u Njujorku, kako bi ga sklonio i zaštitio.
Ipak, Vašington nije prihvatio tu ideju. Četiri godine kasnije, Limaj (kome je takođe suđeno i za ratne zločine, ali je proglašen nevinim) i četiri njegova saradnika optuženi su za malverzacije sa projektima za puteve, ali ne i za put koji je gradio "Behtel". Do danas, nijedna optužnica nije podignuta u vezi sa tim projektom.
Ambasador Del je napustio Prištinu 2012. godine, a 2013. godine je otišao u penziju kada je reč o diplomatskoj službi. Ipak, "Behtel" ga je angažovao kao svog predstavnika u Mozambiku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.