Izvor: Nezavisne Novine, 28.Feb.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krilca iz BiH (ne) lete prema Evropi

Evropska unija nakon mnogo godina i brojnih administrativnih peripetija i barijera stavila je BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa.

Ovo je sigurno velika prilika da se sektor peradarstva, koji iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate, dodatno ojača i svoje proizvode ponudi na tržištu većem od pola milijarde stanovnika.

Međutim, u pitanju je, kako sam već rekao, velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prilika, a da li će biti iskorištena, vrijeme će tek pokazati.

To kažem iz iskustva koje BiH već ima sa izvozom krompira i mlijeka, i to lošeg. Dozvole postoje već dugi niz godina, ali roba iz BiH veoma teško dolazi do evropskih potrošača, koji uglavnom favorizuju domaće proizvode i nisu spremni na veliko eksperimentisanje. Zbog toga je vrijednost izvoza gotovo pa zanemariva.

Može se pretpostaviti da će se peradari kojima je odobren izvoz ustremiti na tržište Hrvatske, koje su izgubili prije sedam godina kada je ova zemlja postala članica EU, a gdje su do tada ostvarivani izuzetno dobri rezultati.

Zbog toga se ne treba čuditi ako piletina iz BiH bude opterećena nizom prepreka i opstrukcija upravo iz ove zemlje.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su se na hrvatskom tržištu u odsustvu mesa iz BiH pojavili neki novi igrači, koji su ga u prvim godinama gotovo preplavili. Treba biti svjestan da se oni neće povući tako lako.

Kako god, sve do ozbiljnijih izvoznih rezultata, koji bi se mogli očekivati do kraja ove godine, o dozvoli za izvoz piletine može se pričati samo kao o prilici i lijepoj vijesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.