Kreditni rejting Mađarske ugrožen

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 20:02

"Kreditni rejting Mađarske ugrožen"

Ako Mađarska ne usvoji reforme koje bi omogućile da od Brisela dobije novac iz EU fonda za oporavak i otpornost, to bi ugrozilo njen politički kredibilitet.

To je saopštila danas američka agencija Fič rejtings.

U tom slučaju mogući su ponovni tržišni pritisci koji bi mogli da utiču na kreditni rejting Mađarske, dodaje Fič, prenosi Rojters.

Fič je u petak potvrdio kreditni rejting >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mađarske na nivou "BBB", sa negativnim perspektivama, dodavši da je malo verovatno da Mađarska dobije novac iz RRF fondova pre kraja trećeg kvartala.

"Važan aspekt vezan za RRF koji posmatramo je pitanje reputacije. Ako ne dođe do uslaglašavanja Budimpešte i Evropske komisije (EK) na određenim reformama, to bi definitivno podrilo kredibilitet mađarske vlade", smatra pomoćnica direktora Fič rejtingsa Malgožata Kživicka.

Ona ističe da gubitak prisupa EU fondovima "nije problem sam po sebi", već mogući negativan uticaj ovog događaja na tržišta.

Ove turbulencije bi mogle da dovedu velikog pada mađarske forinte i posledično do "promene kreditnog rejtinga Mađarske", zaključuje Kživicka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.