Izvor: Blic, 08.Avg.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Vlast u Srbiji se nije oslobodila virusa velikosrpstva

Odlazeći hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač optužio je vlast u Srbiji da se, kako tvrdi, još nije oslobodila "virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslovenskog komunističkog sistema i da dok to ne urade zvanični Beograd nikada neće ući u EU", prenela je Hina.

"Srbiji će trebati puno pomoći, puno mukotrpnih reformi da bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << A to podrazumeva da će se predstavnici vlasti, rukovodeće strukture u Srbiji, morati zauvek osloboditi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog štema", naveo je Kovač na svom Fejsbuk profilu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je ranije danas da Srbija "ne sme i neće ćutati na rehabilitaciju fašizma u i ustaške NDH u Hrvatskoj".

Reagujući na rasprave koje se ovih dana vode u Hrvatskoj o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba, Dačić poručuje da je to, u stvari, jasan pokazatelj stanja u toj zemlji, koja, kao članica EU, reahbilituje faštističku ustašku NDH.

Kovač to, međutim, tumači kao "pametovanje" i "podučavanje" srpskih vlasti kojima, kako kaže, svakodnevno zasipaju hrvatsku javnost.

"Zaista nema dana da se ne javljaju oni u srpskoj vlasti koji su 90-ih godina prošlog veka bili delom vlasti i/ili vladajućih stranaka, kada su iz Beograda pokrenuti ratovi protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, osvajački ratovi koje je Beograd redom sve izgubio", naveo je.

Optuživši Srbiju da je odgovorna za pokretanje tih, kako navodi, ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija, zvanični Beograd "ciljano širi osećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprečava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusedska saradnja u evropskom duhu".

Pročitajte još:

"Da je to tako pokazao je i dokazao predsednik vlade Aleksandar Vučić 4. avgusta u Zemunu u svom govoru prilikom obeležavanja 'Dana sećanja na stradanja i progon Srba' kada je akciju Oluju kojom su Hrvatska vojska i Hrvatska policija oslobodile okupiranu hrvatsku državnu teritoriju nazvao 'zločinačkim konačnim rešenjem' spominjući 'mnogo izvađenih srpskih očiju', 'mnogo odsečenih srpskih ušiju i noseva'", navodi Kovač.

Kovač primećuje da u govoru premijera Vučića nije bilo ni reči, kako kaže, o tome da se radi o "hrvatskoj državnoj teritoriji, da je nekoliko stotina hiljada Hrvata bilo prethodno proterano, da su mnogi Hrvati ubijeni, mučeni".

"Je li to retorika, jesu li to metafore koje vode ka stvaranju dobrosusedske saradnje? Je li to retorika kojom Srbija misli da može ući u EU? Nema Srbiji sreće s takvim rečnikom, s takvom ideologijom, s takvim pristupom. Ni s falsifikovanjem podataka jer nije istina da je u jednom ljudskom veku 'broj Srba u Hrvatskoj smanjen za 90 posto", naveo je Kovač.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.