Kovač: Nastavićemo da insistiramo na rešavanju spornih pitanja sa Srbijom

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Nastavićemo da insistiramo na rešavanju spornih pitanja sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je večeras u Subotici da će Hrvatska nastaviti da insistira da Srbija u procesu pristupanja EU odustane od primene zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine, kao i na tome da Beograd obezbedi garantovana mesta za predstavnike hrvatske nacionalne zajednice u Skupštini Srbije.

Kovač je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da će zakon o univerzalnoj nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ratne zločine morati da se menja, ako Srbija želi da uđe u EU i dodao da će u procesu pristupanja EU dve države morati da intenzivnije rade na pitanjima koje ih opretećuju a tiču se ratnog nasleđa iz devedesetih godina.

- U Hrvatskoj postoji zabrinutost oko suđenja za ratne zločine. Naši ljudi su zbog toga zabrinuti i to se mora rešiti, da se vlast u Srbiji oko toga izjasni, da se branitelji izuzmu iz tog zakona. Taj zakon će morati da se menja ako je Srbiji stalo da uđe u EU. Cilj je da imamo stabilne odnose - rekao je Kovač.

On je dodao da će Hrvatska insistirati i na garantovanim mestima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Skupštini Srbije, kao i na rešavanju pitanja osoba nestalih u ratovima.

- Pitanje nestalih takođe treba da se reši, jer će doprineti poboljšanju odnosa između dve države, kako bismo od ratnih tema rasteretili mlađe generacije - kazao je izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ceni činjenicu da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

- Zadovoljni smo što sa obe strane postoji politička volja da se reše problemi koji postoje između dve države - kazao je Dačić.

On je preneo poruku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će sve što je obećao prilikom nedavnog susreta sa Kolindom Grabar Kitarović biti i urađeno.

Dačić je rekao da je Srbija pre 14 godina donela zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i dodao da je tada to podržao i Haški tribunal, jer je cilj tog zakona da se gone svi koji su počinili zločine.

- O tome ćemo razgovarati u narednim godinama. Treba da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine. To je tema nakon formiranja dve vlade, jer ovo su tehničke vlade - kazao je Dačić koji je danas bio u ulozi izaslanika premijera Vučića.

Pročitajte još:

Dačić je ocenio da se problemi ne rešavaju jer hrvatska strana već dve godine odlaže rad međuparlamentarnih radnih grupa, ali je i dodao da će Srbija pronaći način da se održe programi medija koji informišu na manjinskim jezicima.

Dačić i Kovač prisustvovali su danas u Subotici obeležavanju 26 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Dvojica ministara prisustvovali su i misi u franjevačkoj crkvi Svetog Mihaela Arhanđela, posle koje je bio upriličen prijem u dvorištu Doma DSHV-a.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Subotica

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kovač: Nastavićemo da insistiramo na rešavanju spornih pitanja

Izvor: Beta, 15.Jul.2016

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je u petak uveče u Subotici da će Hrvatska nastaviti da insistira da Srbija u procesu pristupanja EU odustane od primene zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine, kao i na tome da Beograd obezbedi garantovana mesta za predstavnike hrvatske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.