Konvoji stoje, Evropa ćuti

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvoji stoje, Evropa ćuti

Evropski komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se u ponedeljak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a glavna tema razgovora je bila odluka Prištine da uvede taksu od 100 posto na srpske proizvode.

Dolazak Hana prvi je konkretan potez Brisela u nastojanju da se obuzda suluda odluka Prištine o povećanju taksi koja ne samo da predstavlja grubo kršenje Cefta sporazum, čiji je pokrovitelj upravo EU, već je i uvod u humanitarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << katastrofu za Srbe na Kosmetu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je na probi cela međunarodna zajednica i da ne veruje da moćne zemlje Zapada ne mogu da utiču na Prištinu.

- Bila bi to lažna priča da neke moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu jer je i sam kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno rekao da je spoljna politika Kosova zapravo američka - podsetio je Dačić.

Odmah nakon sastanka u srpskoj prestonici, Han je otputovao u Prištinu gde se sastao sa predsednikom kosovske vlade Ramušom Haradinajem.

Evropskog komesara dočekala je i vest o zaustavljanju na administrativnom prelazu Jarinje humanitarnog konvoja koji je za Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici organizovala Unija žena sa Vračara.

Predstavnica Unije Draginja Vlk kaže da su im najpre dozvolili da nastave put, a potom je iz Prištine stigla zabrana, uz obrazloženje da ugrožavaju bezbednost.

- Ovo je zaista skandalozno. Ne znam kome smetaju plišane mede, hrana za bebe i kreme za porodilje! Svi smo zgranuti - izjavila je ona.

Srpski ministar zdravlja je ovim povodom pozvao međunarodne autoritete da najzad reaguju na bezočno kršenje osnovnih ljudskih prava.

- Da li je potrebno da neko dete umre u 21. veku zbog nedostatka antibiotika ili bilo kog sličnog leka da bi čelnici EU i SAD reagovali na flagrantne primere ugrožavanja osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na KiM?! - upitao je ministar Zlatibor Lončar.

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj demantovao da je u razgovoru za hrvatski "Večernji list" izjavio da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije". Hodžaj sada tvrdi da su "naslov teksta i ono što je zapravo rekao dve potpuno različite stvari''.

Njegova izjava je izazvala burna reagovanja u regionu, a makedonski premijer Zoran Zaev i crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova demantovali su da je bilo razgovora na ovu temu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.