Izvor: JUGpress.com, 28.Maj.2022, 19:42

Kompromis za embargo na naftu

BRISEL

Člance Evropske unije razmatraju kompromisni plan za uvođenje zabrane kupovine ruske nafte, koji ostavlja mogućnost nabavke tog energenta preko naftovoda, dok nafta koja iz Rusije stiže tankerima ubuduće ne bi smela da se kupuje.

Na taj način bi se zaštitile države koje ne izlaze na more i one bi i dalje mogle da kupuju rusku naftu, koja im dolazi naftovodima, ali bi mogla da je kupuje i Nemačka,  >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << preneo je Politiko.

Čelnici Evropske unije veruju da bi na taj način Mađarska pristala na uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, ali bi to bio delimični poraz predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja snažno zagovara potpuni embargo na rusku naftu, navodi Politiko.

Diplomatski sagovornici portala Politiko kažu da će svaki kompromisni plan zavisiti od detalja i ukazuju da bilo koje izuzeće mora da bude što je moguće više precizno.

Ne možemo imati embargo koji je u suštini zasnovan na izuzecima. Ukoliko naftovode izuzmemo iz embarga, to bi značilo da će mali broj država članica snositi najveći teret uticaja energetskih sankcija, rekao je jedan diplomata.

Uprkos nedostacima tog predloga, većina članica EU izgleda da bi ga podržala, jer su svi frustrirani višenedeljnim neuspešnim pregovorima i ubeđivanjima Mađarske da odustane od veta.

Razgovori o tome biće nastavljeni tokom vikenda, a ostaje da se vidi da li će plan moći da se usaglasi do samita lidera EU, koji je zakazan za 30. i 31. maj.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.