Kompanija zapretila: Promenite sporazum sa EU ili zatvaramo fabrike

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 16:12

Kompanija zapretila: "Promenite sporazum sa EU ili zatvaramo fabrike"

Kompanija Stelantis upozorila je parlament Velike Britanije da će zatvoriti svoje fabrike automobila u toj zemlji ako ne dođe do promene sporazuma sa EU.

"Ako troškovi proizvodnje električnih vozila (EV) u Velikoj Britaniji budu neodrživi, zaustavićemo sve operacije", navodi se u podnesku Stelantisa upućenom odboru Donjeg doma britanskog parlamenta.

Stelantis traži od britanske vlade da izmeni sporazum Londona i Brisela vezan za EV i produži važeća pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 2027. godine, prenosi Rojters.

U suprotnom, kompanija bi već od sledeće godine morala da plaća dodatne poreze prilikom izvoza EV u Evropu.

Portparol britanske vlade je reagovao saopštenjem da je ministar za biznis i trgovinu Velike Britanije već pokrenuo ovo pitanje na nivou EU.

Stelantis je vlasnik 14 brendova automobila, među kojma su "pežo", "citroen" i "fiat".

Problem koji bi mogao da bude koban za britansku auto-industriju je povezan sa prelaskom na EV, pošto su baterije za ova vozila veoma skupa, a Britanija nema dovoljne kapacitete za njihovu proizvodnju, ocenjuje Rojters.

Britanija mora da produži važeća pravila vezana za izvoz EV u Evropsku uniju i pod hitno privuče proizvođače baterija za EV, smatra nekadašnji visoki zvaničnik kompanije Nisan, Endi Palmer.

"Cena eventualnog neuspeha je očigledna, Britanija bi izgubila 800.000 radnih mesta vezanih za auto-industriju" dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kompanija zapretila: "Promenite sporazum sa EU ili zatvaramo fabrike"

Izvor: B92, 17.Maj.2023

Kompanija Stelantis upozorila je parlament Velike Britanije da će zatvoriti svoje fabrike automobila u toj zemlji ako ne dođe do promene sporazuma sa EU..."Ako troškovi proizvodnje električnih vozila (EV) u Velikoj Britaniji budu neodrživi, zaustavićemo sve operacije", navodi se u podnesku Stelantisa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.