Komisija zadržava tvrd stav o Južnom toku

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija zadržava tvrd stav o "Južnom toku"

Evropska komisija, kao i ranije, zauzima tvrd stav o gasovodu "Južni tok", kaže šef direktorata EK za energetiku, Dominik Ristori. Komisija insistira na suspenziji projekta i spremna je da vodi postupak sa zemljama EU učesnicama projekta.

U sadašnjoj situaciji naša pozicija o Južnom toku je jasna - gasovod nema mesta u tom kontekstu u kome imamo takve teškoće s Rusijom, rekao je Ristori, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Predložili smo da se zaustavi izgradnja 'Južnog toka' i napravi analiza tog projekta u svetlu energetske bezbednosti (Evropske unije). S obzirom na trenutni razvoj situacije u Ukrajini i odnosa Rusije i Ukrajine, ta pozicija sada ne može da se promeni", rekao je Ristori.

Evropska komisija insistira na tome da projekat mora u potpunosti da odgovara zakonodavstvu EU. "Nemamo razloga to da menjamo", citirala je ruska agencija RIA Novosti Ristorija.

"Kao što znate, već smo pokrenuli postupak u vezi sa 'Južnim tokom'. Učinićemo sve što je neophodno u takvim uslovima", naglasio je šef direktorata za energetiku.

Međutim, za pokretanje antimonopolskih postupaka u EK nadležno je, ne odeljenje za energetiku, nego odeljenje za konkurenciju, prenosi RIA Novosti.

Prošle nedelje je ministarka inostranih poslova Italije, koja predsedava EU, Federika Mogerini, istakla da je projekat "Južni tok" veoma važan za celu Evropu i da je neophodno nastojati da se u narednim mesecima pronađu međusobno prihvatljiva rešenja za taj problem.

Projekat je podržao i državni sekretar za evropske poslove vlade Italije, Sandro Goci, koji je na prezentaciji italijanskog predsedavanja EU, rekao da "Južni tok" treba izgraditi, jer će on omogućiti diversifikaciju maršruta za isporuku gasa u Evropu, preneli su ruski mediji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.