Komesar Varheji: Šta god uradila - Srbija ne može ka EU bez dogovora sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2020, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar Varheji: Šta god uradila - Srbija ne može ka EU bez dogovora sa Prištinom

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji je danas u Beogradu potvrdio da Srbija, šta god uradila u evropskim integracijama, ne može napred, ka EU, bez dogovora sa Prištinom.

"Mislim da ste sami odgovorili na svoje pitanje. Za ceo region odnosi između Srbije i Kosova je ključno pitanje. Svi gledamo u obe zemlje, kako bi one mogle da dođu do dugoročno mirnog rešenja, ali to ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo od sebe da se dogodi", rekao je Verheji i dodao da je zato potreban dogovor.

On je tako odgovorio na opasku novinara da se stiče utisak da ma šta Srbija uradila u evropskim integracijama da to nema veze sve dok se ne dogovori nešto sa Kosovom i da tek onda evropski put ide brže.

Varheji je rekao da Priština treba da ukine takse, što je, kaže, prvi korak za obnovu razgovora.

Kazao je da je spreman da pomogne koliko kod je to moguće, ali da je svestan da je to jako osetljiva stvar i da je zato vrlo oprezan po tom pitanju.

"Dve zemlje treba da sednu zajedno i prvi korak koji Kosovo mora da napravi je da ukine takse", poručio je on i dodao da bez toga teško da može doći ili je čak i nemoguće da se obnove razgovori.

Vučić: Moje lične simpatije su na strani nove metodologije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

"Moje lične simpatije, kao predsednika, je na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele", rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

On je preneo novinarima da mu je Varheji predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu.

"Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim, kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije", rekao je Vučić.

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

Varheji doneo i novi paket bespovratne pomoći Srbiji od EU

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su danas sporazum o finansiranju u vrednosti od 138,55 miliona evra, a novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sporazum su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji.

Ranije danas, Joksimović je rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

"To je IPA za 2019. godinu u vrednosti od 138, 5 miliona evra. Pored ove podrške za 2019-tu godinu, za Srbiju su predviđena sredstva za IPARD- podsticaj poljoprivredi - 40 miliona evra, podršku organizacijama civilnog društva - 5 miliona evra i za specijalne mere - kao odgovor na migrantsku krizu - 27.5 miliona evra. Time ukupna podrška Srbiji iz budžeta EU za 2019. godinu iznosi 211 miliona evra. Od 138,5 osnovnog paketa imaćemo 76, 5 miliona za lokalni ekonomski razvoj i podsticaj, inovativnim preduzećima, malim i srednjim preduzećima", naglasila je ona.

Ističe da će značajan deo novaca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama - oko 10 miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom pristupanja EU i učešća u programima EU - oko 34 miliona evra.

U saopštenju Delegacije EU u Srbiji navodi se da je predviđeno da se sudijama, tužiocima i istražiteljima pruži podrška u vidu savetodavnih misija u kojima će učestvovati stručnjaci iz država članica EU.

Paketom su obuhvaćena i sredstva za obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, kao i za ekspertizu za usvajanje najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja za šta će biti izdvojeno 18 miliona evra.

Deo sredstava biće usmeren i za učešće u programima kao što su naučni program Horizont i obrazovni program Erazmus+, a za to je namenjeno oko 15,8 miliona evra.

Takođe, predviđena je i pomoć od 10 miliona evra u slučaju prirodnih katastrofa kao što su poplave, zemljotresi...

U proteklih 10 godina EU je Srbiji donirala više od 2,5 milijardi evra sa ciljem da je podrži u dostizanju evropskih standarda.

SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić da 40 odsto žena bude na poslaničkim listama

Poslanička grupa SNS u parlamentu podržaće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je predložila poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a koje predviđaju da na republičkim i lokalnim izbornim listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata.

To je danas rekao predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da to pokazuje da Srbija u demokratskom smislu ide napred.

"Bićemo jedan od pet parlamenata u celoj Evropi po broju žena koje ćemo imati", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Vučić veruje da će to doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene, kaže, mirnije, staloženije i brinu više o budućnosti nego prošlosti.

"To će doprineti i kvalitetu našeg životnog standarda i rada u svim demokratskim institucijama u budućnosti", rekao je Vučić.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje predviđaju smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto.

Na dnevnom redu su i predlozi opozicione poslanice DS Gordane Čomić koje predviđaju da na listama, na lokalnom i republičkom nivou bude 40 odsto žena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varhelji prvi put u Beogradu, sastao se s Vučićem FOTO

Izvor: B92, 06.Feb.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem...Varhelji je u Beograd doputovao dan pošto je u Briselu predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji...Varheljija, koji je prvi put u poseti Srbiji, predsednik...

Nastavak na B92...

Varheji stigao u Beograd, Vučić ga dočekao ispred Predsedništva

Izvor: Blic, 06.Feb.2020

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji doputovao je u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i to dan nakon što je u Briselu predstavljena nova metodologija proširenja EU.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.