Kolinda: EU da nastavi proširenje

Izvor: Mondo, 30.Jun.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda: EU da nastavi proširenje

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas na završnom sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) da EU treba da nastavi politiku proširenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Pristup ove inicijative uspešno kombinuje naše zajedničke interese. Svaka od zemalja odabrala je sopstveni put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku evropsku perspektivu. Jedna stvar je sigurna - postoji jasna i sigurna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << volja svih nas da nađemo zajednička rešenja i unapredimo živote naših građana", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi regionalna N1 televizija.

Ona je u svom govoru naglasila i borbu protiv svih oblika terorizma.

"Pretnje globalnog terorizma su nešto na što je osetljiva svaka zemlja, bitno je da naše službe sarađuju", rekla je hrvatska predsednika i ocenila da EU i NATO moraju da ulože više truda u sigurnost zemalja regiona.

Ona je takođe naglasila da je Hrvatska predana projektu EU, a da ne želi Evropu "više brzina".

Samit završava svečanom večerom na kojoj će učestvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Grabar Kitarović prethodno je napisala na Tviteru da je sa srpskim predsednikom Aleksandarom Vučićem imala danas u Dubrovniku "konstruktivne razgovore o najvažnijim tačkama buduće saradnje Srbije i Hrvatske".

Predsednik Aleksandar Vučić u Dubrovniku predstavlja Srbiju, a njen ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na samitu ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Hrvatska danas završava jednogodišnje predsedavanje Procesom koje će sada preuzeti Slovenija.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Kosovo učestvuje pod nazivom SEECP učesnik (participant).

A kako je Kolinda dočekala srpskog kolegu...

Posebna čast za Vučića u Dubrovniku (FOTO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.