Koliko smo daleko od putničkih balona za zemlje Eks-Ju: Otvaranje granica za spas ekonomije

Izvor: B92, 15.Maj.2020, 18:19

Koliko smo daleko od "putničkih balona" za zemlje Eks-Ju: Otvaranje granica za spas ekonomije

Sarajevo -- Spas ekonomije, a posebno turizma, pojedini regioni u svetu pokušavaju da reše putem tzv. putničkih balona, prostora za slobodno putovanje među zemljama.

Ideje koje se već realizuju na Baltiku, pojedinim zemljama EU, Okeaniji, ekonomska struka predložila je i za zemlje našeg okruženja.

Turizam prolazi radikalnu krizu i zbog toga zahteva i radikalne mere. Jedna od ideja koje se ili razmatraju ili primenjuju širom sveta jesu tzv. putni baloni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je u jednom tekstu za portal Klix ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"Ovo je jedan od načina za spas globalnog turizma – kroz formiranje, a zatim globalnu integraciju purničkih balona. Ovi baloni se odnose na mogućnost prelaska granica zemalja bez karantina, testiranja, dodatnih troškova i slično. Bosna i Hercegovina bi mogla da razmatra ovu ideju u kontekstu regiona. Moguće da će ova inicijativa sama doći od Hrvatske ili Crne Gore. Pre nego što se to primeni, moraju da se ujednače epidemiološki parametri u posmatranim zemljama", rekao je on.

Slične mere dobro bi došle i privrednicima koji zbog otežavajućih okolnosti pri prelasku granice, karantina koji onemogućava ulazak u zemlju stručne radne snage, trenutno trpe velike gubitke.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je za Klix.ba rekla kako ideja o stvaranju "putničkih balona" u našem regionu ima smisla, kao i da postoje zakonske pretpostavke, ali i politička volja za nečim takvim.

"Postoji i jedno i drugo u nekom početnom stadijumu, ali još nije bilo ozbiljnijih odluka u tom pravcu. Gledajući na smanjenje poslovanja, ali i relativno dobru zdravstvenu situaciju u našoj zemlji sigurno je da ćemo biti veoma zainteresovani da uđemo u jedan takav aranžman", izjavila je Turković.

Ona kaže kako je u razgovorima s kineskim ministrom spoljnih poslova bilo govora o povratku njihovih turista u Bosnu i Hercegovinu, koji izražavaju želju da ožive putovanja u našem regionu. Povratak kineskih turista na Zapadni Balkan mogao bi biti realizovan po sistemu vaučera ili zdravog turizma, kako je to osmišljeno u Turskoj.

"Vrlo brzo očekujem odluke koje će ići u tom smeru", kaže ona i navodi kako se odluka o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, koja ističe 1. juna, neće produžavati, a zanimljivo je posebno za građane BiH u inostranstvu koji bi leto mogli da provedu u domovini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTVARANJE GRANICA ZA SPAS EKONOMIJE Koliko smo daleko od "putničkih balona" za zemlje Eks-Ju

Izvor: Blic, 16.Maj.2020, 08:20

Spas ekonomije, a posebno turizma, pojedini regioni u svetu pokušavaju da reše putem tzv. putničkih balona, prostora za slobodno putovanje među zemljama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.