Kokain pretope u zlato pa izvezu poluge

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kokain "pretope" u zlato pa izvezu poluge

Ilegalna trgovina zlatom organizovanom kriminalu u Srbiji služi i da se novac od droge delimično opere i pretvori u dragocene poluge ili nakit. U sistemu - razbojnik, njegov bos, ilegalni otkupljivač i švercer - sve funkcioniše besprekorno i kradeno zlato iz Srbije pretopljeno u poluge završava u EU - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Komentarišući nedavnu pljačku u Beogradu, kada su dvojica razbojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otela sedam zlatnih poluga od zlatara otkupljivačnice “Dok”, Radovanović ističe upravo izuzetno aktivno ilegalno tržište zlatom.

- Na dnu lanca su provalnici, ulični pljačkaši, razbojnici i obijači zlatara. Grupu organizuju bosovi, koji im daju “sigurne mete” ili im tipuju šta će i gde opljačkati. Te gazde pljačkašima daju par stotina evra, a zlato predaju ilegalnim otkupljivačima. Ovde se posao grana u dva pravca. Jedan deo zlata završi u zlatarama koje od njega ponovo proizvode nakit, a drugi se pretapa u poluge i prodaje u inostranstvu - kaže dugogodišnji direktor Instituta za kriminologiju.

Vlasnik jedne od nedavno opljačkanih zlatara otkriva za “Blic” kako, prema njegovim saznanjima, funkcioniše ilegalno tržište zlata.

Šverceri kriju zlato u kutijama sa hranom i u igračkama

U graničnoj policiji objašnjavaju da je trostruko veći broj krijumčara nego 2012.

- Krijumčari koji pokušavaju da zlato prenesu preko granice snalažljivi su kao i šverceri droge. Zlato, bilo u polugama, nakitu, kovanicama, kriju u svim šupljinama automobila, torbama sa hranom, dečjim igračkama - kažu u MUP-u.

- Prvo, zlato može da otkupi bilo ko. U Srbiji postoji zakon i pravila pod kojima se otkupljuje zlato, ali to niko ne poštuje, pa su oglasi prepuni otkupljivača. Kada pozovete broj, javi se dečko od 22 godine, nađe se sa vama na Zelenom vencu i kupi šta god nudite.

Ovo povećava broj kriminalaca na ulicama koji žele brzo da dođu do novca.

- Za 500 evra otkupljivači kupe specijalnu peć i tu liju kradeno zlato. Kasnije, to nude zlatarama po ceni koja je u proseku 30 odsto niža od tržišne. Pošto vlada potpuni haos u ovoj oblasti, zlatare bez problema otkupljuju od klinaca poluge - kaže vlasnik poznate beogradske zlatare.

On ističe da propisi u Srbiji idu naruku nelegalnoj trgovini.

- U inostranstvu otkupljivači su samo država i banke. Kod nas zlato se kupuje i prodaje ispod ruke kao krompir na pijaci. Gore je nego što je bilo sa devizama devedesetih. Zašto bi neki zlatar iz Srbije kupovao kilogram zlata koje košta oko 30.000 evra, kad preko uličnih prodavaca kilogram može da kupi za manje od deset hiljada - kaže sagovornik “Blica”.

Dobrivoje Radovanović

Goran Tanasković, vlasnik zlatare i otkupljivačnice “Tanasković”, ističe da ne radi sa kradenim zlatom.

- Kada dođe neko da prodaje zlato, da ličnu kartu, mi izmerimo težinu i proverimo kvalitet, a zatim izvršimo otkup, a on dobije potvrdu.

Kada je reč o pretapanju, mi to ne radimo, od zlata koje otkupimo, pravimo nakit. Čim je veća količina, sumnjamo da je kradeno i ne ulazimo u posao - kaže Tanasković.

I kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je država dopustila bezvlašće.

- Lopovi mogu bez ikakvog problema da prodaju plen otkupljivačima, koje niko ne kontroliše i svesno se ulazi u kriminalne vode. Policija se ovim problemom nedovoljno bavi. Kada na ulici ženi otmu lančić, policija ne uzme to kao organizovan kriminal, već kao uličnu pljačku male vrednosti. Ali to na kraju nije kako izgleda - kaže Nikolić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kokain-pretope-u-zlato-pa-izvezu-poluge

Izvor: medio.rs, 22.Okt.2013, 00:34

Ilegalna trgovina zlatom organizovanom kriminalu u Srbiji služi i da se novac od droge delimično opere i pretvori u dragocene poluge ili nakit. U sistemu - razbojnik, njegov bos, ilegalni otkupljivač i švercer - sve funkcioniše besprekorno i kradeno zlato iz Srbije pretopljeno u poluge završava...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.