Kojim putem do Evropske Unije?

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kojim putem do Evropske Unije?

Srbija je trenutno u fazi pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Pristupni pregovori su vrlo složeni i zahtevaju, pre svega, dobru obučenost celokupne državne administracije. Oni u svakom slučaju podrazumevaju određeni sled koraka zahvaljujući kojima jedno društvo postaje deo evropske zajednice naroda u punom smislu te reči.

Budući da pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU čini više od 40.000 propisa sa kojiima je potrebno izvršiti harmonizaciju, za potrebe pregovora ono je podeljeno u 35 poglavlja koja se pojedinačno pregovaraju. Prvu fazu u pristupnim pregovorima predstavlja proces „skrininga“ u kojem najpre EU predstavlja svoje zakonodavstvo, a potom Srbija svoje, nakon čega se u izveštaju sa skrininga utvrđuje jaz između dva sistema koji Srbija treba da ispuni harmonizacijom svog zakonodavstva. Skrining za Srbiju je trajao godinu i po dana.

Nakon skrininga postoje dve opcije: 1) EU smatra da je Srbija dovoljno napredovala u usklađivanju i poziva je da podnese pregovaračku poziciju i 2) Srbija nije dovoljno napredovala i tada EU utvrđuje „merila za otvaranje“ koja Srbija treba da ispuni da bi mogla da podnese pregovaračku poziciju. Ova merila obično čini zahtev da se usvoji akcioni plan kojim bi se predvideo proces usklađivanja sa pravom EU ili da se usvoji određeni priopisi. Kad se takav plan pripremi i EU ga prihvati ili usvoje propisi, onda se otvara poglavlje. Srbija prilikom otvaranja poglavlja predstavlja svoju pregovaračku poziciju u kojoj se nalazi plan za dostizanje pune harmonizacije i, u ograničenom broju slučajeva, zahtevi za privremenim izuzećima od primene prava EU na Srbiju, određeni period nakon stupanja u članstvo.

Prilikom otvaranja poglavlja, EU prihvata poziciju Srbije i određuje „merila za zatvaranje“ koja Srbija treba da ostvari da bi poglavlje bilo zatvoreno. Obično se za merila za zatvaranje utvrđuje dokazivanje da je država sposobna da primenjuje svoje propise u određenoj oblasti, propise usklađeni sa pravom EU. Kad se ispune „merila za zatvaranje“ poglavlje se privremeno zatvara. Kad se zatvori poslednje poglavlje, pregovori su okončani i potpisuje se Ugovor o pristupanju EU i određuje tačan datum ulaska. Do tog datuma sve članice EU i Srbija će morati da ratifikuju Ugovor da bi Srbija ušla u EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.