Koja su tri razloga zbog kojih nas pritiska Amerika?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja su tri razloga zbog kojih nas pritiska Amerika?

Zabrinutost zbog postavljanja i nabavke ruskog naoružanja, loši potezi EU, posebno zbog odbijanja da se odredi datum početka pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i sukob između Stejt departmenta, koji predstavlja Metju Palmer i Bele kuće, koju predstavlja Ričard Grenel, tri su razloga zbog kojih SAD pritiskaju Srbiju, piše današnji Blic.

Palmerov najveći problem je Grenel. Sada je to praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije - Stejt departmenta koji predstavlja on, i Bele kuće, to jest Grenela, koji je Trampov čovek, ko će više uraditi po pitanju Kosova, kaže za Blic izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu.

Upozorava, navodi list, da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

Promenu kursa i pojačani pritisak možemo videti u poslednjih nekoliko nedelja, što se poklopilo sa Grenelovim imenovanjem, a potom i sa njegovom prvom zvaničnom posetom ovom regionu. Palmer je, uprkos tome što je u javnosti izgledalo drugačije, teško podneo kad je Tramp imenovao Grenela i sada se takmiči sa njim ko će da bude rigorozniji, kaže sagovornik lista.

Blic piše da iz izvora u Berlinu saznaje da ambasador Grenel planira da pozove predsednika Aleksandra Vučića da sluša obraćanje američkog državnog sekretara Majka Pompea ove nedelje u Berlinu, na forumu posvećenom miru i stabilnosti.

List napominje da nije svejedno Amerikancima kada čitaju o tome da Srbija planira da nabavi moćne S-300 ili S-400 iz Rusije i podseća da je Palmer, pored ostalog, istakao da su "SAD zabrinute zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji".

Njegove neuobičajeno oštre izjave, ili bolje rečeno pretnje, iznenadile su deo srpske javnosti, ali samo onaj koji slabo poznaje unutrašnje odnose unutar američke administracije, odnosno probleme na relaciji Stejt department - Bela kuća, navodi list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.