Kocijančičć: Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2017, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančičć: Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu

Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, a svaki vid političkog mešanja štetan je za konsolidaciju dobrosusedskih odnosa, kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič povodom nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame.

U odgovoru na pitanje Tanjuga o stavu EU povodom Ramine izjave da je zbog nedostatka perspektive za članstvo u EU moguće „ujedinjenje Kosova i Albanije“, Kocijančičeva je navela da Evropska komisija potvrđuje jasnu evropsku perspektivu regiona.

Ona u pisanom odgovoru navodi i da EU sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana radi na ostvarivanju evropske perspektive regiona i da je taj proces zasnovan na principima pomirenja i regionalne saradnje.

To je, kaže, nedavno potvrđeno i na Evropskom savetu.

Albanski premijer je u intervjuu koje je juče preneo portal „Politiko“ upozorio da EU preti „noćna mora“ ukoliko Balkan „poludi“ zbog sve manjeg fokusa Brisela na ulazak tog regiona u EU.

Rama je tom prilikom upozorio i na mešanje „drugih igrača“ koji preuzimaju uticaj u regionu od EU, ali i da nedostatak evropske perspektive može da dovede do ujedinjavanja Kosova i Albanije.

Tanjug

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.