Kocijančić: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Izvor: B92, 13.Jun.2019, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančić: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je da je procena EK da je ogroman posao urađen 2018. godine u pravcu pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu.

Povodom kritika nekih članica ocene Komisije da je Albanija ispunila uslove za otvaranje pristupnih pregovora poručila da je proširenje proces sa mnogo koraka i da donosi dobrobit Evropi.

"Proširenje je proces koji zahteva ispunjavanje preciznih političkih i ekonomskih kriterijuma uz usklađivanje sa zakonodavstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU. Mnogo koraka ima na tom putu. Niko ne može da kaže da su svi kriterijumi ispunjeni, ali oni potrebni za sledeće korake jesu ispunjeni, a tu nije kraj posla", poručila je Kocijančić.

Ona je podsetila i na činjenicu da je politika proširenja EU ”geostrateška investicija u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski razvoj cele Evrope”.

Nakon objavljivanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemlja u procesu proširenja, iz nekoliko zemlja članica stigle su ocene koje su oprečne nalazima Komisije prvenstveno kada je reč o stanju u oblasti vladavine prava u Albaniji.

Holandski parlament se posle zahteva za suspenziju vizne liberalizacije za građane Albanije usprotivio i otvaranju pristupnih pregovora s Tiranom, i to ponovo zbog problema sa organizovanim kriminalom koji u EU dolazi iz ove zemlje. Istovremeno su i nemački Budnsestag, kao i sam predsednik Francuske Emanule Makron, izneli ocenu da su rezultati Albanije u oblasti vladavine prava neubedljivi.

U Evropskoj komisiji tim povodom kažu da su preporuke za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom zasnovane na objektivnim informacijama o ”odlučnosti i opljivim rezultaima” Tirane i Skoplja.

”Borba protiv organizovanog kriminal i korupcije jedan je od prioriteta. To je obaveza koju ce ceo region preuzeo i tu se rad nastavlja”, zaključila je Kocijančić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.