Ko podiže unutrašnje zidove u EU?

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko podiže unutrašnje zidove u EU?

21.09.2011. -

Razmatranje perspektiva pridruživanja Bugarske i Rumunije šengenskoj zoni na nivou ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU u Briselu, zakazano za 22. septembar, može da provocira novi skandal u redovima EU. Ministar inostranih poslova Rumunije Teodor Bakonski optužio je vladu Holandije koja po datom pitanju zauzima strog stav da je ona postala taoc antievropske politike jedne ekstremističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stranke. A njegov bugarski kolega Nikolaj Mladenov čak je pripretio da će Bugarska revidirati svoj stav u pogledu podrške reformi šengenskog zakonodavstva, ukoliko 22. septembra ne bude doneta ”razumna odluka”.

Ne zadovoljivši se optužbama na račun holandskih vlasti, i između ostalog na račun zaista čuvene po svojim antimigracionim parolama Stranke slobode, rumunski šef diplomatije obrušio se na Nemačku i Francusku, koje su, po njegovim rečima, ranije obećale Bugarima u Rumunima bezvizni prostor, ali zatim nisu bile u stanju da ubede vladu Holandije.

Ipak problem izgleda mnogo veći. I teško da za to treba kriviti Stranku slobode i njenog harizmatičnog lidera Gerta Vildersa. Na kraju krajeva, njegovi birači i istomišljenici zabrinuti su ne za obećanja data Sofiji u Bukureštu, već za sopstvenu budućnost. Bezvizni prostor postao je pogodan istrument posredstvom kojeg su EU poplavile stotine hiljada iseljenika sa Balkana, iz Severne Afrike, sa Bliskog Istoka — ne uvek sa najboljim namerama. Tako da unutrašnje zidove u EU podiže objektivna logika razvoja situacije koja nedvosmisleno svedoči o preteranom forsiranju procesa evrointegracije i o njegovim najambicioznijim valutnim i bezviznim formama. Osim toga, u EU se pojavio još jedan aktuni problem vezan za nedostatak činovnika koji mogu da rade u kriznim uslovima, istakla je u razgovoru za Glas Rusije ekspert u oblasti uporedne politikologije MGIMO MIP RF Jelena Ponomarjova:

Kako ja shvatam nastalu situaciju, EU i Evropska komisija imaju kadrovski kolaps. Rukovodstvo EU nije u stanju da predloži nikakve konkretne korake, koji bi realno diprineli prevladavanju aktualnih finansijsko-ekonomskih i političkih teškoća. Uz to vlade zemalja članica EU primorane su da uzimaju u ozbir raspoloženja sopstvenih birača i da deluju ne samo u kategorijama jedinstvene Evrope, već često naprotiv, u čisto protekcionističkom duhu.

Prema informacijama koje su procurele iz štaba EU, ministri unutrašnjih poslova razmotriće 22. septembra takozvani dvostepeni plan za rešavanje problema stupanja Bugarske i Rumunije u šengensku zonu. Reč je o tome da se privremeno otvori vazdušno i pomorsko prostranstvo EU za Bugare i Rumune. Što se tiče otvaranja kopnenih granica, povratak ovom pitanju predlaže se tek za 2012. godinu. Logika je jasna: ilegalni imigranti, između ostalog Romi koje posebno ne voli francuski predsednik Nikola Sarkozi, tradicionalno se kreću zemljom.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Hoće li biti stvorena odbrambena struktura Evropske Unije van NATO-a?

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011

21.09.2011. -..U četvrtak 22. septembra u Vroclavu u Poljskoj održaće se neformalni sastanak ministara odbrane zemalja članica Evropske Unije. Velike su šanse da će se između ostalog raspravljati i o pitanju koje je do sada više puta postavljeno: o perspektivi stvaranja odbrambene strukture EU...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.