Ko koga ovde uslovljava? Orban: EU nas otvoreno ucenjuje

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 21:22

Ko koga ovde uslovljava? Orban: EU nas otvoreno ucenjuje

Mađarski premijer Viktor Orban se obrušio na Brisel zbog zadržavanja milijardi evra.

Orban je izjavio u četvrtak da Evropska komisija ucenjuje Mađarsku zadržavanjem milijardi zamrznutih sredstava zbog zabrinutosti za vladavinu prava.

Orban je rekao da je ucena "činjenica", koju čak priznaju i sami ucenjivači, članovi Evropskog parlamenta.

"Po našem mišljenju, Mađarska ispunjava sve kvalitete vladavine prava, a kada Evropska komisija ima specifične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebe, mi implementiramo sve iz njih, a takođe smo i kooperativni", rekao je Orban novinarima u Budimpešti na konferenciji za novinare.

"Ne možete me kriviti što sam učinio sve što mogu da promovišem interese Mađarske u tako ucenjenoj situaciji," dodao je on.

Orbanova vlada umešana je u dugogodišnji spor sa Briselom, koji je zamrznuo milijarde EU fondova namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu prava u zemlji.

Evropska komisija je prošle nedelje deblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih kohezionih fondova EU namenjenih Mađarskoj.

Komisija je saopštila da je tajming izdavanja sredstava, koji je došao samo dan pre Evropskog saveta, gde je Orban pretio da će blokirati početak pregovora Ukrajine o pridruživanju EU i dalji paket pomoći Kijevu, bio slučajan. Ali mnogi političari EU upozorili su Brisel da ne popušta pred, kako oni vide, ucenom mađarskog lidera.

Na kraju, Orban je napravio preokret i dozvolio liderima EU da odobre početak pregovora za ulazak Ukrajine u blok.

Za Budimpeštu je u igri više novca, a Orban i dalje blokira paket pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, o čemu bi lideri trebalo da razgovaraju početkom sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.