Izvor: RTS, 18.Jul.2020, 23:47

Ko koči dogovor o fondu za oporavak EU

Lideri 27 država EU i dalje u Briselu pokušavaju da se dogovore o planu za oporavak ekonomije i novom višegodišnjem budžetu Unije. "Štedljive zemlje" koče sporazum, holandski premijer preti blokadom. Razgovori se nastavljaju i u nedelju.
Na stolu je predlog da se forimira fond za opravak od 750 miliona evra, da se daju bespovratna sredstava od 500 milijardi i krediti od preostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 250.

Kamen spoticanja je način upravljanja tim fondom, udelom zajmova i bespovratnih sredstava u ukupoj sumi, kao i šta je ključ za raspodelu.
U tome prednjače takozvane četiri "štedljive" zemlje – Austrija Holandija, Danska i Švedska.
Lider tih zemalja traže ograničenje fondova, strože uslove za trošenje i veći udeo zajmova u odnosu na bespovratna sredstva.
Holandski premijer Mark Rute bio je najglasniji, stavivši do znanja da je spreman da blokira čitav sporazum, ako se ne usvoji princip jednoglasnosti u vezi sa trošenjem sredstava, što znači da bi svaka zemlja imala pravo veta, što je za druge neprihvatljivo.
Kako bi izašao u susret tim zahtevima, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je da umesto 500 milijardi bespovratne pomoći taj iznos bude 450, a umesto 250 milijardi udeo kredita bude za 50 milijardi veći.
Dogovor komplikuje i uslov da se trošenje sredstava poveže sa poštovanjem vladavine prava čime se protive Mađarska i Poljska.
O tome se razgovaralo u različitim formatima, bilateralno i u grupama kako bi se procenilo da li moguće postići dogovor, da se razgovori nastave i u nedelju ili da pak sporazum nije moguć i da se zato zakaže novi samit pre kraja jula.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.