Ključne investicije dolaze sa istoka

Izvor: Press, 15.Jan.2013, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključne investicije dolaze sa istoka

Srbija treba da primeni sve moguće fleksibilne modele za pokretanje privrednog rasta jer dosadašnji, koji su važili za prethodnu deceniju, ne mogu više da se primene pa žžsada tragamo za novim modelom, a to je potpuna felksibilnost , rekao je Dinkić novinarima nakon učešća u prvom panelu konferencije Juromani" u Beču.
"Ne želimo da zavisimo samo od jedne strane. Iako nam je primarno tržište EU, mi smo svesni da će nam u narednom periodu ključne investicije doći sa istoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << s obzirom da je Evropa u krizi i nema dovoljno kapitala ni unutar same evrozone. Zato smo mi i dalje orijentisani na izvoz na evropska tržišta, ali pokušavamo da privučemo kapital iz Rusije, Kine, Ujedinjenih arapskih Emirata i Turske. To su sve zemlje koje su u mnogo većem usponu nego što je evrozona", objasno je Dinkić.
On je kazao da je Srbija mala zemlja i da mora da primeni sve moguće fleksibilne modele kako bi pokrenula privredni rast.
Prema njegovim rečima, Evropa pokušava da nađe sopstvena rešenja, jer i dalje ne funkcioniše jedinstvena bankarska unija, jedinstveni fiskalni sistem i dok se s tim problemima ne izbore žžoni neće voditi mnogo računa o nama koji nismo članice, iako smo kandidati.
"Ako njihove banke iznose kapital iz naše i drugih zemalja, onda moramo da dovedemo banke koje hoće da investiraju u Srbiju. To su dve najveće banke iz Rusije Sberbanka i VTB i prva banka iz Persijskog zaliva žRojal benk of Gulfž, koja će otvoriti svoju filijalu u Beogradu i investirati", najavio je Dinkić.
On je podvukao da Srbija mora da diversifikuje investicije, da pokuša da dobije novac od onih koji ga imaju i žele da ga ulažu u našu ekonomiju.
Dinkić je dodao da je aktuelna svetska ekonomska kriza nezapamćena i verovatno nijedna zemlja ne može pojedinačno da je reši, nego su potrebna globalne solucije.
Međutim, to nije nimalo lako, dodao je on, ukazujući da se rešenja nalaze u većim investicijama a ako se više investira tu moraju banke da budu više aktivne, a one imaju i nenaplativa potraživanja iz prethodnog perioda.
"Ako bi država preuzela njihova nenaplativa potraživanja to povećava javni dug, a sve su države prezadužene. Radi se o jednom začaranom krugu gde će suštinski monetarne vlasti u najvećim silama kao što su Evropska centralna banka i Federalne rezerve morati da nađu ključ i rešenje kako da se istovremeno podstakne rast i da se otpiše deo dugova. Mislim da će to na kraju biti rešenje, kako bi uopšte mogla da se zahukta ponovo privredna mašina" , zaključio je Dinkić.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dinkić: Ključne investicije doći će sa istoka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2013

BEČ -..Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić ocenio je danas da će u narednom periodu ključne investicije doći sa istoka, s obzirom da je Evropa u krizi i da nema dovoljno kapitala ni unutar same evrozone...Srbija treba da primeni sve moguće fleksibilne modele za pokretanje privrednog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.