Kina zove EU: Zahtevamo objašnjenje

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 16:44

Kina "zove" EU: Zahtevamo objašnjenje

Najviši kineski diplomata, Vang Ji, rekao je šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju da bi EU trebalo da razjasni svoju viziju odnosa sa Pekingom.

O tome piše danas briselski portal Politiko.

Vang, koji je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sastao se sa Boreljom u petak na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Azije (ASEAN) u Džakarti, nekoliko nedelja nakon što su se lideri EU složili da smanje svoju zavisnost od Kine, navodi portal.

"EU bi trebalo da... razjasni pozicioniranje strateškog partnerstva između dve strane i unapredi odnose Kine i EU kako bi oni napredovali", rekao je Vang Borelju, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, javio je danas Rojters. Vang je istakao da ne bi trebalo da dođe do kolebanja, a kamoli do podsticanja reči i dela koja vraćaju sat unazad.

EU i Kina vode trgovinski rat oko delova lanca snabdevanja poluprovodnicima, navodi Politiko. Prvo je Holandija uvela ograničenja izvoza opreme za štampanje čipova, a zatim je usledila kineska kontrola izvoza galijuma i germanijuma, dva minerala koji se koriste u izradi mikročipova. Ranije ove nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen označila je kinesku kontrolu izvoza kao "prinudu".

Na svom nalogu na Tviteru Borelj je o sastanku sa Vangom rekao da je izrazio očekivanja EU o ulozi Kine da pomogne u okončanju rata Rusije protiv Ukrajine. Druga tema razgovora bilo je očuvanje stabilnosti i statusa kvo u Tajvanskom moreuzu, istakao je Borelj.

On je u aprilu morao da odloži posetu Kini, na koju ga je pozvao kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, zbog pozitivnog testa na kovid-19. Kina je prošle nedelje otkazala novu planiranu posetu Borelja Pekingu. Borelj je na Tviteru naveo da se "raduje skorom održavanju strateškog dijaloga u Pekingu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.