Kina prestala da uvozi otpad, u Hong Kongu tone papira

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina prestala da uvozi otpad, u Hong Kongu tone papira

Kina je nedavno potvrdila da će do kraja godine prestati da uvozi brojne vrste reciklažnog otpada, što će zadati glavobolje zemljama Evropske unije, koje čak 87 odsto tog otpada izvezu u Kinu. Kineska Vlada nedavno je obavestila i Svetsku trgovinsku organizaciju da namerava da zabrani uvoz svih otpadnih plastika i papira.

Probleme nema samo Evropa, nego i Hong Kong, koji je deo Kine. Nakon kineske zabrane >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uvoza, u luku u Hong Kongu svakodnevno pristiže oko dve i po hiljade tona papira, koji ostaje na brodovima.

Direktor reciklažne firme u Hong Kongu Džeki Lau upozorio je da ova industrija dnevno gubi oko 2,7 miliona dolara, zbog pada cene otpadnog papira.

"Da budem iskren, inicijativa je u rukama centralne Vlade i oni donose sve regulative. Pitanje je samo da li se centralna Vlada brine o reciklaži papira i u regionu Hong Konga i Makaoa i da li postoji mogućnost da prilikom izrade regulativa, uzmu u obzir problem koji je nastao u ovim regijama. Mi se sada borimo da uvoz reciklažnog papira iz Hong Konga ima prednost nad uvozom iz drugih zemalja", rekao je Džeki Lau.

Izvor: Rojters

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.