Kina pozvala vlasti u Prištini da se vrate na put dijaloga

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 19:27

Kina pozvala vlasti u Prištini da se vrate na put dijaloga

Zamenik ambasadora Kine u UN, Geng Šuang, izjavio je danas da Kina pozdravlja sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije.

Kako se navodi, Kina podržava međusobne dogovore, i potrebu da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.

''Uspostavljanje Zajdenice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a o KiM.

On je istakao da Kina, iako poštuje napore EU da posreduje u dijalogu, izražava nadu da taj blok neće vršiti preveliki pritisak na strane u dijalogu.

Geng je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija na severu KiM, i istakao da su u tom smislu unilateralni potezi loši i da doprinose regionalnih tenzija.

''Tenzije na Kosovu u poslednjim godinama pokazuju da unilateralni potezi potkopavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da odlažu dijalog, što nikome nije u interesu'', rekao je on.

On je pozvao vlasti u Prištini da se ''vrate na put dijaloga'', i izrazio nadu da će EU pomoći u ulozi posrednika.

Geng se osvrnuo i na povećan borj incidenata protiv nacionalnih manjina na KiM i ocenio da je harmonična koegzistencija svih etničkih grupa na tom prostoru svima u interesu.

''Nadamo se da će vlasti na Kosovu to i omogućiti, svim etničkim grupama, kako ne bi bilo više incidenata'', rekao je.

Pozdravio je ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.

''Problem Kosova i dalje je problem za mir na Balkanu i u Evropi. Uloga UNMIK-a ostaje važna u tom smislu, nadamo se da će ta organizacija, pod vođstvom Zijade, nastaviti da obavlja svoju važnu ulogu'', zaključio je Geng.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.