Ketrin Ešton tokom noći doletela u Sarajevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2011, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton tokom noći doletela u Sarajevo

BRISEL -

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je kasno sinoć u Sarajevo, gde se sastala sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, saznaje Beta iz diplomatskih izvora u Sarajevu.

"Sastanak Eštonove i Incka počeo je u 22.00 i njemu prisustvuje i izvršni direktor EU za zapadni Balkan, istočno susedstvo i Rusiju Miroslav Lajčak", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isti izvor.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak prethodi današnjoj poseti Eštonove Banjaluci, gde će sa zvaničnicima RS razgovarati o krizi nastaloj posle odluke parlamenta RS o raspisivanju referenduma o radu državnog Suda i Tužilaštva BiH.

U Briselu je zvanično najavljeno da Ketrin Ešton danas stiže u BiH i da će imati razgovore u Sarajevu i Banjaluci.

Diplomatski izvor Bete još je kazao da Lajčak juče nije posetio Banjaluku, niti se sastao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, već je u Sarajevo stigao direktno iz Brisela.

Isti izvor navodi i da se visoki predstavnik Valentin Incko juče nije sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je prekjuče rekao da je spreman da sa Inckom razgovara o krizi u BiH, izazvanoj odlukom vlasti RS da raspišu referendum o državnom Sudu i tužilaštvu.

Visoki predstavnik ranije je najavio da će poništiti odluku parlamenta RS o radu državnog Suda i Tužilaštva, ako to prethodno ne učine same vlasti u RS.

Kako je juče saopštio kabinet visoke predstavnice, Eštonova će se susresti i s prvacima SDP Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem.

Visoka predstavnica Ešton je uoči posete BiH izjavila da "Evropska unija ponovo ističe jasnu privrženost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine".

"Mi želimo da Bosna i Hercegovina napreduje na tom putu, s vladama u svim ravnima i delujućim ustanovama, posebno na državnom nivou", dodala je ona.

"Želimo", podvukla je Ketrin Ešton, "da se rešavaju sva otvorena pitanja i pokrenu nužne reforme".

"Spremni smo da pomognemo Bosni i Hercegovini da krene napred", zaključila je visoka predstavnica EU.

Dodik je juče novinarima u Foči potvrdio da RS vodi dijalog s Evropskom unijom o sudbini referenduma o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ukoliko u dijalogu sa EU dobijemo garancije da će primedbe RS o radu Tužilaštva i Suda BiH, sadržane u četiri pitanja, biti adekvatno tretirane i realizovane, o tome ću upoznati Narodnu skupštinu RS koja bi trebalo da donese odgovarajuću odluku", rekao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.