Kao odgovor na Makronov non-pejper šest država poslalo je pismo EU

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao odgovor na Makronov "non-pejper" šest država poslalo je pismo EU

Beograd -- Francuska jeste značajan "igrač", ali ne mislimo da će strategija "non-pejpera" postati nova metodologija proširenja EU, kažu za Danas diplomatski izvori iz EU.

Oni ističu i da u francuskom predlogu EU ima interesantnih elemenata, ali mnoga pitanja ostaju otvorena – ne samo to da li se strategija odnosi na sve države u ovom regionu, već i, na primer, kada neka zemlja može da "pređe" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na naredni nivo u procesu integracije.

Predlog zvaničnog Pariza se, podsetimo, temelji na četiri principa pristupanja Uniji – "stepenasti pristup", veća finansijska podrška, doslednija politika uslovljavanja i jasniji "putokazi", reverzibilnost – mogućnost da se država kandidat kreće i unazad ukoliko ne ispunjava obaveze.

Francuska zvaničnica Ameli de Monšalan izjavila je na Savetu ministara EU u Briselu da neformalni dokument predstavlja polaznu osnovu za raspravu sa drugim državama članicama i da Francuska pokušava da "proces učini efikasnijim".

Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže iz Crne Gore i članica Radne grupe za Poglavlje 23 u pregovorima te države sa EU, navodi za Danas da se francuski "non-pejper" odnosi na reformu procesa pristupanja Uniji, a Crna Gora i Srbija su, bez obzira na to što su odmakle u odnosu na ostale zemlje, i dalje u tom procesu.

Kao odgovor na francusku inicijativu, šest država EU: Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Slovenija, uputilo je pismo odlazećem šefu Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, u kojem se ističe da je potrebno reformisati postojeće procedure, ali se i traži da se EU obaveže da će otvoriti pregovore o članstvu Albanije i Severne Makedonije najkasnije u martu. Kako se poručuje, države-potpisnice spremne su da se "konstruktivno angažuju u reformama proširenja".

Diplomatski izvor lista Danas iz Praga navodi da je cilj navedenog pisma "iskazivanje pune podrške procesu proširenja".

"Pismo su pisale zemlje koje su bile veoma razočarane time da EU već treći put nije bila u stanju da postigne konsenzus o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. S obzirom na zahteve Francuske, pismom takođe želimo da poručimo da podržavamo razgovore o tome kako unaprediti pristupne pregovore, ali to ne sme da bude razlog da ceo proces pristupanja Uniji bude blokiran. Pismom se poziva Evropska komisija da predloži rešenja za unapređenje pristupnog procesa kako bismo se približili kompromisnom rešenju, koje bi omogućilo da se pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom odobre u martu, odnosno pre majskog samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu", objašnjavaju diplomate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.