Kakvu korist ima Srbija od Komiteta regiona EU?

Izvor: RTS, 04.Maj.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu korist ima Srbija od Komiteta regiona EU?

Proširenje Evropske unije je na vrhu liste prioriteta Brisela, i naredni meseci su prilika da se pokaže liderstvo Srbije u reformama. Postoje jasni razlozi zbog kojih zemlje Evropske unije treba da pokažu da je budućnost celog Zapadnog Balkana, samim tim i Srbije, članstvo u EU. Ovo su neke od poruka sa zajedničke sednice Komiteta regiona i Srbije, održane u okviru Dana proširenja EU u Briselu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Šta je to Komitet regiona, telo koje je pomalo u senci Evropske komisije i Evropskog parlamenta? Prema rečima kopredsedavajućeg skupa, Komitet pomaže lokalnim samoupravama da se samostalno razvijaju i da sami građani budu uključeni u razvoj svojih regiona, opština, i gradova.

"Cilj odbora je preneti iskustva loklane samouprave evropskih regiona srpskim predstavnicima lokalne samouprave", kaže Franko Jakop, predstavnik regije Furlanija-Julijanska Krajina.
A predstavnici srpskih opština i regiona, kažu da se u Komitetu regiona, u ovoj fazi srpskih evrointegracija, mogu ostvarivati prekogranični projekti.
"Građani treba da se osete mnogo više uključeniji u EU integracione procese i to je otprilike cilj ovakvih zasedanja. Uglavnom su tu ljudi sa lokala, bavimo se lokalnim pitanjima", navodi Dejan Jovanović, predstavnik Niškog okruga.
Kosovo i visoka politika ipak nisu zaobiđeni u debati. Na pitanja o dijalogu, rezultatima i odbijanju Prištine da formira ZSO, šefica misije Srbije pri EU odgovara da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nijednu vezanu za Zajednicu srpskih opština. Dijalog, uprkos tome, ostaje prioritet Srbije
"Cilj Srbije je da se iznađe obostrano prihvatljivo rešenje, koje će moći EU da potvrdi", kaže Ana Hrustanović, šefica misije Srbije pri EU.
Kosovo se danas u Briselu po prvi put predstavilo kao region. Srpski zvaničnici ističu – ne i kao država, što je za Srbiju veoma važno.
"Imali smo i situaciju da se danas po prvi put lokalne vlasti KiM ovde predstavljaju, odnosno da savez gradova i opština participira u grupi za Zapadni Balkan. Mi u svim nastupima napominjemo da ZSO treba da bude sastavni deo komiteta regiona", kaže Ivan Bošnjak iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Evropska komisija, čiji su zvaničnici učestvovali u debati, hvali dosadašnje reforme, ali ponavlja da je neophodno da Srbija počne da rešava sistemska pitanja, poput slobode govora, jačanja i efikasnosti pravosudnog sistema, i borbe protiv korupcije.
U Briselu kažu da je Komitet regiona "mala tajna" Evropske unije, pre svega zbog toga što se lokalne vlasti cele Evrope povezuju, ali i učestvuju ne samo u rešavanju svojih problema i potreba, već i krupnih političkih pitanja. Srbija će, međutim, pravu korist od Komiteta imati tek kada postane članica Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.