Kako je Vučić umirio EU

Izvor: Blic, 23.Avg.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Vučić umirio EU

U Evropskoj komisiji su pozitivno reagovali na najavu premijera Aleksandra Vučića da Srbija neće povećavati državne subvencije za izvoz proizvoda u Rusiju kojima bi zamenila robu iz EU.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, rekao je juče posle Vučićeve konferencije za novinare za “Blic” da EK smatra da je Vučićev pristup konstruktivan.

- Pozdravljamo što Vlada Srbije poklanja pažnju ovom pitanju i cenimo konstruktivni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pristup koji je najavio premijer Vučić - rekao je Stano.

On je pojasnio da su ministri spoljnih poslova svih 28 zemalja EU prošlog petka doneli zaključak “da se obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i održi međunarodno pravo. Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera čiji je cilj da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje se pojavljuju nakon ruskih mera (zabrane uvoza određenih EU proizvoda)”.

Gligorov: Sve razjašnjeno

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kaže da je EU tražila razjašnjenje od Srbije. „Do sukoba EU i Srbije jeste došlo, ali je reč o sukobu interesa koji često postoji između evropskih članica. To su normalne rasprave, ali koje traže razjašnjenje. Da ga u ovom slučaju nije bilo, Srbija bi mogla da očekuje posledice“, pojasnio je Gligorov za “Blic”. S. L.

- Ovaj zaključak je uobičajenim diplomatskim kanalima prosleđen svim partnerskim državama na koje se odnosi, a ne samo Srbiji - rekao je Stano.

Profesor Dušan Šiđanski, savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, prokomentarisao je za “Blic” da bi bio pogrešan korak kada bi Srbija zloupotrebljavala i izvlačila korist iz ruskih kontrasankcija.

- Stav premijera je dobar jer najavljuje jedan umereni odnos. Treba se ponašati kao Švajcarska, koja takođe nije uvela direktne sankcije Rusiji, ali i ne koristi suviše tu situaciju. Ako neka privatna preduzeća imaju neki biznis sa Rusijom, to svakako nije suviše vidljivo i neće biti zamereno Srbiji - smatra profesor Šiđanski.

Centar za evropske integracije Srbije juče je apelovao na Vladu Srbije da ne ugrožava evropske integracije Srbij.e U upozorenju Ceasa posebno se kritikuje to što je kandidat za ministra privrede Željko Sertić bio među najglasnijim zagovornicima maksimalnog korišćenja kontrasankcija Rusije.

Ceas je upozorio da je štetno što Srbija, za razliku od drugih zemalja kandidata za članstvo, nije usvojila stav EU o stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu, koji je nedavno usvojen povodom hapšenja Rasula Jafarova.

Premijer: Ponašaćemo se u skladu sa preporukama

Srbija će poštovati preporuke EU i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda Rusiji, ali joj neće ni uvoditi sankcije, kazao je premijer Aleksandar Vučić.

- Ponašaćemo se u skladu sa preporukama, ali nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji. To je politika Vlade Srbije, koja zbog sopstvenih građana mora da sačuva dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom. Ne očekujem nikakve sankcije od EU zbog naše politike - rekao je Vučić.

Njemu je zamenik šefa Delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt pre tri dana u Obrenovcu uručio dokument u kome se Vlada Srbije obaveštava da bi bilo neophodno da se uzdrži od upotrebe bilo kakvih mera u podržavanju novih trgovinskih aktivnosti prema Rusiji.

On je kazao da u dokumentu piše da bi “korišćenje takvih oruđa” EU smatrala kao nefer i neprijateljsko ponašanje, kao i da bi se ono smatralo drugačijim od ponašanja EU koje je usmereno na stabilizaciju situacije u Rusiji.

- Poštovaćemo volju EU, koja je strateški cilj Srbije. Apsolutno smo posvećeni evropskim vrednostima i predani smo tom zadatku - kazao je Vučić.

Kako je dodao, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije je EU (izvoz 62 odsto), gde se izveze devet puta više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego u Rusiju (10 odsto).

- Dokle god je moguće, štitićemo ovakvu politiku i poziciju Srbije. Na putu smo evropskih integracija i očekujem od Evrope da poštuje datu reč, da Srbija pre kraja godine otvori poglavlja 32 i 35 - kazao je on.

Takođe, Vučić je poručio izvoznicima da se ne igraju i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

Povodom najave budućeg ministra privrede Željka Sertića da ove godine očekuje povećanje izvoza u Rusiju sa prošlogodišnjih 117 na 300 miliona dolara, Vučić je kazao da ga drži za reč i da će odgovarati ako ne bude tako.

Takođe, istakao je i da se neće “savijati kako koji vetar dune” i kako ga ko na kojoj televiziji upozori.

- Mogli su i meni onu kofu vode da donesu da se polivam umesto ove čaše. Taman bi im možda nešto i uspelo - kazao je Vučić, aludirajući na aktuelni “Ajs čelendž” L. Gedošević
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.