Kako će odluka EP uticati na MSP

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će odluka EP uticati na MSP

Beograd -- B92 je istraživao da li će rezolucija EP o Kosovu uticati na mišljenje Međunarodnog suda pravde i koliko je realan dogovor Beograda i Prištine o podeli Kosova.

Kako se približava kraj meseca, kada se očekuje mišljenje suda o proglašenoj nezavisnosti Kosova, sve su prilike da se situacija na međunarodnoj sceni zahuktava.

Nepunih mesec dana pre tog događaja EP je velikom većinom usvojio rezoluciju kojom se pozivaju preostale članice EU koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Istovremeno u javnosti su se ponovo pojavile spekulacije o planovima za podelu južne srpske pokrajine.

Pojedini predstavnici Srba sa Kosova uvereni su da će poziv EP članicama EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, nesumnjivo uticati na odluku, za koju se očekuje da će Međunarodni sud doneti krajem meseca.

Rada Trajković ističe i da će se takav stav odraziti na buduća opredeljenja o Kosovu raznih međunarodnih institucija, ali i regionalnih organizacija poput Arapske ili Afričke lige.

Ona dodaje da je veliki protivnik podele Kosova i da takve priče koje se mogu čuti u međunarodnim krugovima još više učvršćuju njegovu nezavisnost.

"Ukoliko to savetodavno mišljenje bude u nekom segmentu i povoljno za Srbiju, izglasavanjem u EP oni čine to savetodavno misšljenje ambivalentnim. Sa druge strane mislim da je to poruka koja je usmerena i prema drugim regionalnim asocijacijama država. Može se očekivati da će sličnu poruku imati Arapska liga. Sve u svemu ta odluka treba u dobroj meri da zabrine sve nas", kaže ona.

Kako, međutim, objašnjava savetnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Milan Pajević teško je prihvatljivo da bi signal pristigao iz EP, mogao da utiče na odluku koju donosi nezavisni međunarodni sudski organ.

"Ja ne mogu da verujem da će to imati ikakvog uticaja, jer je Međunarodni sud pravde najviši organ međunarodnog prava. Tamo sede sudije koje su potpuno nezavisne od političkih tokova. Ako postoji nešto veoma nezavisno u međunarodnim odnosima, onda je to taj sud. Tako da mišljenje EP oni mogu da prihvate eventualno kao privatna lica, međutim na njih to nema nikakav uticaj. Osim toga, to što je EP rekao nije ni usmereno ka sudu, niti ka bilo kom drugom međunarodnom organu, već ka onim zemljama u Evropi koje još nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je on.

Najnoviji događaji ukazuju na to da se na međunarodnoj sceni zahuktava diplomatska borba kada je reč o Kosovu. Spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić ocenjuje za B92 da rezolucija EP pokazuje težnju Brisela da svoju politiku na terenu učini vidljivijom.

Tim dokumentom je, prema njegovim rečima, poslat i jasan signal da je vreme za promenu neutralnog statusa Kosova. Jakšić je uveren i da priča o podeli Kosova pripada prošlosti.

"Beograd nije slučajno incident iz Kosovske Mitrovice podigao na najviši nivo. Boris Tadić bi svakako voleo da njegovu poruku čuju i sudije Međunarodnog suda u Hagu, ali bi istovremeno međunarodnu zajednicu, posebno države koje nisu priznale nezavisnost Kosova ubedi da su neophodni novi pregovori o statusu kako nasilje recimo ne bi eskaliralo. Rekao bih da je tačno da se pojačava pritisak i da je problem za Beograd što većina evroposlanika izvlači zaključak da novim priznavanjima nezavisnosti treba osnažiti kosovske vlasti kako bi u sadejstvu sa Euleksom sprečile da se incidenti ponove u budućnosti", kaže on.

Istovremeno, najnovije spekulacije o podeli Kosova, po kojima bi se za severni deo Prištini ponudila preševska dolina, ali i stolica u UN, Milan Pajević ocenjuje kao moguće.

On je međutim uveren da do sada između Beograda i Prištine, ali i u međunarodnoj zajednici o tome nije bilo nikakvih ozbiljnih razgovora.

"Ja bih sadašnji trenutak ocenio kao „ispipavanje". Potpuno je jasno međutim da, ukoliko bi se krenulo putem tog scenarija, dakle bilo koja vrsta podele i razmene to mora da bude do detalja potpuno dogovoreno pre svega na liniji Beograd-Priština. Pogotovo zbog toga što je trenutna pozicija cele međunarodne zajednice da podela Kosova nikako nije poželjno rešenje. To je pre svega stav evropskih zemalja koje ne smatraju iz čitavog niza razloga da je poželjna bilo kakva podela. Formalno posnatrano većina zemalja EU i SAD su priznale Kosovo u sadašnjim granicama i za njih je ta stvar završena", kaže Pajević.

Stav Srbije prema rezoluciji najbolje oslikava izjava političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borka Stefanovića koji je njen karakter ocenio kao deklarativan i politički, ali ne i obavezujući.

Uz to on je negirao navode da je Srbija od Sjedinjenih Država i zapada dobila signal da "smiri strasti" oko Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Redžepi preti ratom

Izvor: S media, 09.Jul.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom, saopštila je Pres sužba predsednika Republike. ..Predsednik Srbije je istakao da će privremene...

Nastavak na S media...

Pritisak na Srbiju da ne traži rezoluciju o Kosovu

Izvor: Blic, 10.Jul.2010, 01:05

Ministar spoljnih poslova Srbije jedva je u poslednje vreme sakupio nekoliko dana boravka u Beogradu jer je angažovan na održavanju tenzija i zainteresovanosti članica Ujedinjenih nacija koje nisu priznale Kosovo za interes Srbije da pokrene nove pregovore o statusu sa Prištinom, saznaje „Blic”...

Nastavak na Blic...

DEKLARACIJA O ZLOČINIMA NAD SRBIMA JOŠ NA ČEKANJU?!

Izvor: Kurir, 10.Jul.2010

BEOGRAD - Ne na leto, već na jesen!..Tri puna meseca od usvajanja Rezolucije o osudi zločina u Srebrenici, kada je najavljivano da će ubrzo biti doneta i druga rezolucija, kojom se osuđuju svi zločini, a posebno oni počinjeni nad Srbima, to se još nije desilo...Tekst u kojem se osuđuje zločin...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.