Kako će bosanski rudnik srebra pomoći Zapadu: Jedan od najvećih projekata u Evropi

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 08:12

Kako će bosanski rudnik srebra pomoći Zapadu: Jedan od najvećih projekata u Evropi

U izdanju Mail on Sunday proteklog vikenda, novinarka Frančeska Voštel osvrnula se na važnost projekta Vareš kompanije Adriatic Metals BiH.

Radi se o projektu za smanjenje zavisnosti Evropske unije od Kine kad je reč o snabdevanju ključnih metalima i mineralima, posebno u svetlu "zelene" revolucije koja se očekuje u periodu do 2040. godine, prenosi biznisinfo.ba.

Napominjući da se početak proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje ove godine, novinarka ističe da je "ovaj rudnik srebra i cinka jedan od najvećih novih rudarskih projekata u Evropi".

U članku se nadalje kaže kako će "projekat Vareš kompanije Adriatic Metals koja je listirana na londonskoj berzi biti jedna od retkih velikih lokacija na evropskom kontinentu na kojoj će se razvijati metali ključni za zelenu revoluciju".

Novinarka ističe da je "projekat Vareš dobio podršku na terenu, jer je pomogao u jačanju lokalne bosanskohercegovačke ekonomije.’

U prilog tome ide činjenica da je ovaj projekat nedavno dobio status "projekta od posebnog značaja” za Bosnu i Hercegovinu, što demonstrira značaj ove operacije u smislu njenog ekonomskog doprinosa od 25 odsto ukupnih direktnih stranih investicija u jednu zemlju Balkana i predviđenog doprinosa BDP-u od 2 procenta. Očekivanja su i da će zahvaljujući projektu Vareš 2024. biti prva godina od sticanja nezavisnosti 1991. godine u kojoj će Bosna i Hercegovina zabeležiti trgovinski suficit, odnosno imati veći izvoz nego uvoz.

U članku se nadalje ističe da se "međunarodni investitori, političari i proizvođači za njega zalažu jer bi ovakav projekat u Evropi olakšao pristup materijalima potrebnim za zelenu revoluciju, u kojoj će srebro, čija provodljivost ga čini idealnim za upotrebu u vetroturbinama, i drugi tradicionalni metali poput bakra biti ključni. Očekuje se da će svetu 2040. godine za zelene tehnologije biti potrebno četiri puta više ovih kritičnih metala nego danas da bi se uopšte približili ispunjavanju neto nultih ciljeva emisije ugljenika".

Šef Jedinice za kritične sirovine Evropske komisije Piter Handli je s tim u vezi istakao da će "zelena i digitalna tranzicija uveliko povećati našu potrebu za ovim materijalima", a "ekonomije budućnosti se neće više oslanjati na naftu i ugalj, već na litijum, silicijum i retke zemljane elemente.’

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.