Kako Srbija i region gledaju na EU?

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 15:16

Kako Srbija i region gledaju na EU?

Nivo poverenja u EU je porastao od zimus u većini zemalja kandidata za članstvo pri čemu je najviši u Albaniji a najniži u Srbiji, pokazalo je istraživanje.

Podaci novog istraživanja Eurobarometra pokazuju da u Albaniji poverenje u EU ima 77 odsto ispitanika ili šest procentnih poena više nego u istraživanju s početka godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Slede Bosna i Hercegovina, gde poverenje u EU ima 57 odsto ispitanih građana, Crna Gora sa 54 odsto, Severna Makedonija sa 48 odsto, Moldavija sa 44 i Turska sa 41 odsto.

U Srbiji 32 odsto građana ima poverenja u EU, što je dva procentna poena više nego u januaru/februaru, dok je onih sa suprotnim stavom 61 odsto ili jedan procentni poen više.

Da bi članstvo u EU bilo dobra stvar za Srbiju smatra 31 odsto građana, 32 odsto misli da bi to bilo loše dok 36 odsto misli da to ne bi bilo ni dobro ni loše.

Istovremeno nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (54 odsto) misli da bi Srbija imala koristi od članstva u EU.

Na pitanje kakvu sliku generalno imaju o EU, 33 odsto je odgovorilo pozitivnu, 36 odsto negativnu a 31 odsto neutralnu.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, 68 odsto građana Srbije misli da će imati ozbiljne ekonomske posledice po zemlju dok isto na nivou EU misli 83 odsto ispitanika.

Takođe se 67 odsto ispitanika u Srbiji ne slaže sa uvođenjem sankcija ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima a 74 odsto se ne slaže sa kupovinom i isporukom vojne opreme Ukrajini.

Istraživanje za Prolećni Eurobarometar obavljeno je u junu na reprezentativnom uzoruku u članicama EU i kandidatima.

U Srbiji je intervjuisano 1.019 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada o istraživanju NATO: Članstvo bi danas podržalo 64 odsto građana Crne Gore

Izvor: VOA, 11.Jul.2023

Vlada Crne Gore saopštila je, pozivajući se na najnovije istraživanje NATO-a, da bi na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO 64 odsto ispitanika glasalo za, dok bi 23 odsto glasalo protiv. Iz Vlade je saopšteno da je opsežno istraživanje Sjevernoatlantske alijanse, sprovedeno u državama članicama...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.