Kafa u Starbaksu više nije čista

Izvor: B92, 14.Nov.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa u Starbaksu više nije "čista"

Regulatori Evropske unije su javno optužili Holandiju da je američkom lancu kafeterija Starbaks davala nepravedne poreske olakšice.

Te olakšice zapravo predstavljaju nezakonite subvencije.

Brisel je slične argumente nedavno izneo i protiv Irske zbog sporazuma sa Eplom i Luksemburga zbog sporazuma sa Amazonom i Fijatom, prenosi Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kritika Brisela upućena Holandiji dolazi u periodu kada je otkriveo da je Luksemburg stotinama velikih međunarodnih kompanija, među kojima su Pepsi, Ikea i Dojče bank, nudio sporne poreske sporazume.

EU je holandskim poreskim vlastima uputila formalno pismo o pokretanju istrage sporazuma sa Starbaksom, kome je, kako tvrdi Brisel, omogućeno da profit koji ostvaruje u drugim zemljama prebacuje u svoju ispostavu u Holandiji, koja ima niže poreze. Prema stavu Evropske komisije, takav sporazum karakteriše se kao državna pomoć.

Ukoliko se optužbe EU pokažu kao tačne, kompanije će vladama morati da vrate pomoć koju su primile, iako se na takve presude godinama čeka u evropskim sudovima.

Pitanje utaje poreza biće jedna od glavnih tema samita Grupe 20 najrazvijenijh zemalja sveta (G20) koji se ovog vikenda održava u Brizbejnu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.