Kafa u Starbaksu više nije "čista"

Regulatori Evropske unije su javno optužili Holandiju da je američkom lancu kafeterija Starbaks davala nepravedne poreske olakšice.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

18:06

Default images

Te olakšice zapravo predstavljaju nezakonite subvencije.

Brisel je slične argumente nedavno izneo i protiv Irske zbog sporazuma sa Eplom i Luksemburga zbog sporazuma sa Amazonom i Fijatom, prenosi Frans pres.

Kritika Brisela upućena Holandiji dolazi u periodu kada je otkriveo da je Luksemburg stotinama velikih međunarodnih kompanija, među kojima su Pepsi, Ikea i Dojče bank, nudio sporne poreske sporazume.

EU je holandskim poreskim vlastima uputila formalno pismo o pokretanju istrage sporazuma sa Starbaksom, kome je, kako tvrdi Brisel, omogućeno da profit koji ostvaruje u drugim zemljama prebacuje u svoju ispostavu u Holandiji, koja ima niže poreze. Prema stavu Evropske komisije, takav sporazum karakteriše se kao državna pomoć.

Ukoliko se optužbe EU pokažu kao tačne, kompanije će vladama morati da vrate pomoć koju su primile, iako se na takve presude godinama čeka u evropskim sudovima.

Pitanje utaje poreza biće jedna od glavnih tema samita Grupe 20 najrazvijenijh zemalja sveta (G20) koji se ovog vikenda održava u Brizbejnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: