Kad se Stepinac, Glavaš i Barešić vraćaju kao žrtve...

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad se Stepinac, Glavaš i Barešić vraćaju kao žrtve..."

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović je izjavio da očekuje da će EU reagovati zbog postupaka Hrvatske.

On je kazao da se vrednosti koje ona trenutno zagovara kose s evropskim i ljudskim vrednostima i predstavljaju "vraćanje na 1941. godinu, na ustašku tvorevinu NDH".

Odalović je, na konferenciji "Blokada procesa rešavanja sudbine nestalih" u Beogradu, kazao da očekuje da će EU reagovati kako bi se prekinula retorika i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dešavanja koja imaju dalekosežne posledice za budućnost Srbije i Hrvatske.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kazao je da, iako je prošlo dve decenije od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" , situacija je "još gora nego što je bila", jer se oživljava ideologija iz 1941. godine, a urađeno je vrlo malo na održivom povratku.

Odalović je rekao da "očekujemo da će reagovati EU i mnogi drugi koji bi trebalo da utiču na to da se prekine način obraćanja i čina i dela koji Hrvatska preduzima, a koji mogu imati dalekosežne posledice za budućnost odnosa".

Kako je naveo, Srbija može da razume da je u izbornoj kampanji retorika hrvatskih političara "jača, oštrija i nacionalno više obojena", ali ne može da razume da se prvi put dešava da se "rehabilituju oni koji su stvarali državu (NDH) u fašističkom abijentu".

"Međutim, prvi put se dešava da se uradi nešto što do sada nikome nije palo napamet, da se rehabilituju oni koji su stvarali hrvatsku državu u fašističkom ambijentu, da se (kardinal Alojzje) Stepinac, Branimir Glavaš i (ustaški teorirista) Miro Barešić izvlače i vraćaju na političku scenu kao neko ko je žrtva, a ne odgovoran za svoja dela", kazao je Odalović.

On je rekao i da Hrvatska već osam meseci nije uradila ništa po pitanju nestalih, dodavši da od nje zahteva da završi identifikaciju svih žrtava "Oluje" i saopšti šta se dogodilo s tim ljudima.

Prema njegovim rečima, trenutno je na evidenciji Komisije za nestala lica evidentirano 1.700 lica nestalih na teritoriji Hrvatske.

"To je ono što zabrinjava u odnosu na broj žrtava koje Hrvatska potražuje, koji je oko 1.000 žrtava", rekao je on i dodao da je problematično i to što se oko 140 tela nalazi na poznatim lokacijama u Hrvatskoj, a ona ih nije ekshumirala već 20 godina.

On je kazao da je to ono što je Srbiju "nagnalo" da traži da se preko 900 tela u mrtvačnici na Šalati još jednom identifikuje, jer je navjeći broj porodica na vreme dao krv i logično je da se one identifikuju.

"Oko 1.200-1.300 ekshumacija smo uradili u Hrvatskoj, 881 telo je identifikovano, oko 400 tela je neidentifikovano... To ostaje zadatak za Hrvatsku", rekao je Odalović.

Predsednik Asdocijacije,Milojko Budimir je naveo da je "situacija u Hrvatskoj teža nego ikada".

"Kad god se izbori pribilžavaju retorika u Hrvatskoj iznova podseća na devedesete godine, na dolazak HDZ, to je ono što kod nas izaziva strepnju i za preostale Srbe. Videli smo da povratak za one koji su se vratili nije održiv", izjavio je Budimir.

On je rekao da ga plaši vreme koje dolazi zato što "ne ide Srbima u prilog", jer dokle god Hrvatska ne napusti politiku koja je dovela do "Oluje" i etničkog čišćenja Srba, "teško je govoriti i o pomirenju i o dobrosusedkim odnosima".

"Očekivali smo da će se situacija popraviti po ulasku Hrvatske u EU, da će poštovati standarde zemalja članica EU, ali nakon ulaska u Uniju sitaucija je još gora nego što je bila", rekao je Budimir i dodao da Srbija želi da bude u dobrosusedskim odnosima, ali da u tome nema partnera.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Mile Šapić kazao je da će se parastos stradalim Srbima služiti 5. avgusta u 11 časova u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, posle čega će se u 12 časova krenuti u šetnju do Centra "Sava" gde će se od 14 časova održati Memorijalna akademija "I Srbi su žrtve".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.