Kacin hvali: Srbija napravila veliki pomak

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin hvali: Srbija napravila veliki pomak

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u raspravi o napretku Srbije da je "u samo nekoliko meseci sadašnja vlada postigla velike pomake u odnosu prema Kosovu, regionanoj saradnji i evropskim reformama".

Kacin se nada da će EU odobriti Srbiji datum za početak pregovora  

 

"Smatram da moramo da odamo priznanje za ove uspehe i ohrabrimo srpske lidere >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da odlučno i brzo nastave ovim putem. Mi u Evropskom parlamentu aktivno ćemo ih pratiti i podržati u interesu građana EU, regiona i Srbije", kazao je Kacin u drugoj raspravi o Nacrtu izveštaja o progresu Srbije u evropskim intergacijama na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta u Briselu.

 

Kada je reč o Kosovu, Kacin je "oprezno pohavlio" donošenje Rezolucije o principima dijaloga s Prištinom u Skupštini Srbije 12. januara, ocenivši da ona "daje legitimitet dijalogu" i da je "usmerena na prava manjina i podvlači značaj evropskih integracija za ceo region". Kao najvažnije otvoreno pitanje Kacin je naveo situaciju na severu Kosova.

 

"Rezolucija detaljno obrađuje ovu temu. Mi smo vrlo jasni u tome da podela Kosova po etničkim linijama nije opcija", naglasio je.

 

Evropski poslanik pohvalio je napore zamenika premijera Aleksandra Vučića u borbi protiv sistemske korupcija koja, ocenio je, "prelazi u drugu fazu", ali i istakao da se ta borba ne sme voditi preko medija jer takva praksa "podriva vladavinu prava".

 

Kacin je u obraćanju, čiji je tekst dostavljen iz njegovog kabineta, ocenio da je "kontroverzni spomenik Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe unutrašnje pitanje Srbije koje ipak ima bilateralne posledice".

 

"Apelujem na srpske i albanske lidere da nađu rešenje za sva otvorena pitanja kroz dijalog i osiguraju da je ovo pravo osigurano za sve. Oni to moraju da urade zbog mladih generacija i njihove evropske budućnosti", naglasio je Kacin.

 

U izveštaju o napretku Srbije Kacin je pozdravio i susret premijera Srbije i Hrvatske 16. januara, uz ocenu da su "odnosi Srbije i Hrvatske važni za ceo region". Kacin je spomenuo i "teško stanje srpske ekonomije, nezaposlensot od 27 odsto, siromaštvo koje i dalje raste, dok se pritisnuta srednja klasa bori za opstanak" naglasivši da su preko potrebne nove investicije pod znakom pitanja zbog brojnih otvorenih pitanja.

 

Kacin je izrazio uverenje da će Srbija "biti odgovorna i da će blagovremeno rešiti preostala pitanja", tako da će "Evropski savet biti u poziciji da joj odobri datum za početak pregovora o članstvu u EU".

 

"Radujem se ovom datumu kada će Srbija neopozivo stupiti na put ka EU", kazao je Jelko Kacin na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.