Kacin: Evropska unija ne postavlja uslov Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Evropska unija ne postavlja uslov Srbiji

BON - Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbiju niko ne dovodi u situaciju da bira između EU i Kosova i da srpski zvaničnici sami otvaraju pitanje koje Brisel ne postavlja.

"Izbor između ulaska u EU i priznanja Kosova nikada se nije postavljao kao uslov. Sve dok vlasti u Srbiji ne povuku aplikaciju to znači da Srbija i njen narod žele da se priključe EU", rekao je Kacin za Dojče vele.

Kacin je to kazao povodom jučerašnje izjave ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića u Budimpešti da bi se Srbija, kada bi morala da bira između Kosova i EU, odlučila za Kosovo.

"Srbiju niko ne dovodi u situaciju da bira između EU i Kosova. Srpski zvaničnici sami otvaraju to pitanje koje EU ne postavlja", rekao je Kacin.

"Mi smo navikli na izjave gospodina ministra inostranih poslova Srbije. Kad god on da neku takvu izjavu, mi prvo sačekamo da neko drugi da izjavu. Ja mislim da će predsednik (Srbije Boris) Tadić kao i sto puta do sad, i sto prvi put, na neki način to prevazići", rekao je Kacin za Dojče vele.

Osvrnuvši se na odnose Srbije i Kosova, Kacin je kazao da na Kosovu rade izabrani srpski predstavnici, da Srbi imaju dva ministra u kosovskoj vladi i predstavnike u Skupštini Kosova, koje bi Beograd, prema njegovim rečima, trebalo da podrži u cilju interesa Srba koji su ostali da žive na Kosovu.

"Zato Kosovo ne treba braniti, već ga podržati, motivisati i hrabriti tamošnje Srbe da budu deo rešenja, a ne deo problema", kaže Kacin i dodaje da "Kosovo ni u kom slučaju ne sme da bude politička igračka u rukama Beograda".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.