Kacin: EU nije prioritet u Srbiji?

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: EU nije prioritet u Srbiji?

Beograd -- Poruke političara iz Beograda pokazuju da im Evropa nije među prioritetima ocenjuje Jelko Kacin izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

"Baš u vreme kada je Hrvatska potpisala Sporazum o stupanju u Evropsku uniju, što je istorijski događaj i najveći poraz evroskeptičara u Evropskoj uniji, sledeća država, Srbija, kao da želi da izbegne evropsku agendu", kaže Kacin.

On je u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Radio Slobodna Evropa rekao da poruke koje u ovom trenutku stižu iz Beograda "sugerišu da evropska politika nije više visoko na agendi političara u Srbiji"

On dodaje da prebacivanje krivice za nedobijanje kandidatskog statusa na Evropsku uniju, u kojoj ogromna većina članica iskreno i aktivno podržava Srbiju, ili, pak, na Nemačku, zaista nije na mestu.

Građani Srbije zaslužuju da čuju istinu i samo istinu iz usta svojih najviših predstavnika, smatra Kacin, i ponavlja da Evropska unija nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, niti je to jednostrano činila bilo koja država-članica EU.

Razlog za ovakvu reakciju Jelka Kacina bile su izjave zamenika premijera i ministra policije Ivice Dačića, ali i predsednika Srbije Borisa Tadića da se u poslednjim trenucima pregovora pred 9. decembar od Srbije tražilo priznanje Kosova kao uslov za dobijanje statusa kandidata za EU.

"To mogu samo na neki način staviti u kontekst situacije u kojoj se nalazi Srbija, a to je predizborna klima i izborne potrebe pojedinih stranaka. Nisam to razumeo kao izjavu predsednika Republike Srbije, nego kao izjavu predsednika DS koji želi i onaj deo biračkog tela koji se još uvek više bavi prošlošću nego budućnošću Srbije", rekao je Kacin.

On je rekao da je Tadiću "cilj verovatno da pošalje signale, kako on po svaku cenu brani neke vrednosti i ideale".

"To sa realnošću nema mnogo zajedničkog i ne znam kakav utisak će ostaviti na države članice EU koje očekuju da Srbija iskoristi šansu koju ima, da za nekoliko meseci ojača poverenje u sebe i dobije status zemlje kandidata za ulazak u EU", dodao je Kacin.

"Ja mislim da je to priča koja ne vodi ničemu. Naime, u Srbiji javnost uopšte ne zna da u ovom trenutku u Centralno-evropskom udruženju slobodne trgovine (CEFTA), predsedava Kosovo i do sada nijedan sastanak, nijedan događaj nije otkazan. Našli su uvek način da se ti događaji dogode, da sudeluju države članice uključujući i Srbiju. Rasprava o 1244 je nepotreban pesak u oči srpskoj javnosti", rekao je Kacin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.